4 tapaa sijoittaa hopeaan

Omassa sijoitussalkussani tärkeässä osassa on myös arvometallit. Kullan lisäksi hopea kuuluu salkkuuni ja tämä postaus käsittelee sitä, miten hopeaan voi sijoittaa ja millaisia kokemuksia minulla aiheesta on.

Hopean ominaisuuksia

Miksi hopea saattaisi olla hyvä sijoituskohde? Hopea on elintärkeää muun muassa elektroniikkateollisuudessa. Sitä hyödynnetään myös lääketeollisuudessa ja tottakai koruteollisuudessa. Ei ole näköpiirissä mitään sellaisia merkkejä, että hopea voitaisiin korvata jollain muulla tuotteella. Hopea on kullan tavalla valuuttaa, jota ei voida painaa lisää tyhjästä toisin kuin vaikkapa euroja. Fyysisten arvometallien hyvät ominaisuudet korostuvat erityisesti näinä aikoina, kun rahaa painetaan lisää sellaista vauhtia, ettei sitä oikein itse pysty edes käsittämään.

Hopea vs. kulta

Hopean hinta seuraa kullan hinnan kurssia melko hyvin.

Hopean hinta korreloi hyvin vahvasti kullan hinnan kanssa. Yllä hopean ja kullan hintakehitys kahden viimeisimmän vuoden osalta. Kuvasta voidaan todeta, että hopea seuraa kullan hintakehitystä varsin hyvin. Hopea on huomattavasti edullisempaa kuin kulta. Jos haluat sijoittaa fyysiseen kultaan, esimerkiksi 50 gramman laattaan, maksat siitä tämän päivän (12.6.2020) kurssilla noin 2780 €. Vertailuna 20 gramman hopealaatta maksaa samana päivänä reilut 30 euroa eli samalla grammamäärälle tulee hintaa 75 euroa.

4 eri tapaa sijoittaa hopeaan

  1. Fyysisen hopean ostaminen

    Yksi tapa sijoittaa hopeaan on ostaa sitä fyysisessä muodossa.

    Liikkeet, jotka myyvät sijoituskultaa, myyvät usein myös sijoitushopeaa. Suomessa ongelmaksi tulee se, että toisin kuin sijoituskullan, sijoitushopean hinnassa on myös arvonlisävero. Eli kun ostat sijoitushopeaa Suomesta, maksat siitä kalliimman hinnan ALV:n vuoksi. Sen sijaan Virosta voi ostaa hopeaa verovapaasti. Itse olen hankkinut omat fyysiset hopeani juurikin rakkaasta naapurimaastamme.

  2. Kaivosyhtiöiden osakkeet

    Hopeaan voi sijoittaa myös ostamalla hopeakaivosyhtiöiden osakkeita. Hopea on usein kaivosyhtiön sivutuote, jota löytyy kaivaessa muita raaka-aineita, mutta on myöskin yhtiöitä, joiden pääraaka-aine on hopea. Esimerkiksi Helsingin pörssistä löytyvä Sotkamo Silver.

  3. Erilaiset ETF-rahastot

    On olemassa myös useita ETF-rahastoja, joiden kautta voi sijoittaa hopeaan. Rahastoesimerkkejä löytyy täältä.

  4. Johdannaiset

    Hopeaan voi sijoittaa myös johdannaisten kautta. Johdannaisia ovat esimerkiksi optiot ja futuurit. Ne ovat sopimuksia ostaa tai myydä raaka-ainetta tiettynä aikana, tiettyyn hintaan. Itse en ole sijoittanut vielä johdannaisiin, mutta aion ehdottomasti opiskella myös niihin sijoittamista.

Hopea osana sijoitusstrategiaani

Omassa sijoitusstrategiassani osa sijoituksista tulee olla kohteissa, jotka todennäköisesti säilyttävät arvonsa myös valuuttakriisin tai pörssiromahduksen aikana. Pidän fyysisiä arvometalleja hyvänä turvasatamana maailman kriisejä vastaan. Esimerkiksi osa puskurirahoistani on pankkitilin sijaan kiinni fyysisessä kullassa ja hopeassa. Ne on helppo realisoida käteiseksi sitten, kun sen tarve tulee.

Fyysisen hopean lisäksi minulla on ollut kaivosyhtiöiden osakkeita, mutta koronakriisin alkaessa luovuin kaikista suorista osakeomistuksistani. Pidän kaivosyhtiöitä kuitenkin mielenkiintoisina ja seuraan tällä hetkellä mihin tilanne niiden suhteen on menossa.

  • Essi

HUOM! Tätä tekstiä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita eikä sijoitushopeaa. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.

Edellinen
Edellinen

Sijoittamista eläkkeellä — Haastattelussa 72-vuotias Raila

Seuraava
Seuraava

Markkinakatsaus - viikko 25