Et tiedä mitä et tiedä — edes asuntosijoittamisessa

Kun lakit päähän vedettiin, kaikesta kaikki tiedettiin, mitä vanhemmiksi vartutaan, sitä tyhmemmiksi muututaan.”

Nämä Anssi Kelan 1972 -biisin sanat tuntuvat tutuilta. Muistan vieläkin sen päivän, kun sain ylioppilaslakin päähän. Koin koko elämän olevan auki — mahdollisuuksia oli niin monia ja usko omiin kykyihin oli katossa!

Kun sittemmin olen luovinut tieni opintoihin, työelämään ja asuntosijoittamisen maailmaan, olen huomannut, että mikään ei tule itsestään, ja liika itsevarmuus voi kääntyä itseäni vastaan. Elämä on pikkuhiljaa opettanut nöyryyttä uusia asioita kohtaan.

Nöyryyttä uuden teeman äärellä

Miksi nöyryys uusia asioita kohtaan on hyvä asia? Siksi, että nöyryys saa minut ymmärtämään, että en voi olettaa olevani seppä syntyessäni jokaisen uuden teeman äärellä, vaan minun on panostettava opiskeluun. Tieto lisää tuskaa. Vasta, kun opiskelen jotain aihetta syvällisemmin, ymmärrän kuinka vähän aiheesta alunperin tiesinkään ja kuinka heikoilla pohjilla itsevarmuuteni alunperin olikaan. Huomaan, että teemaan liittyy niin paljon asioita, joita en alunperin voinut tietää pelkän intuition varassa.

"You don't know what you don't know" on konkretisoitunut monta kertaa.

Miksi valmentauduin asuntosijoittamiseen?

Asuntosijoittaminen on teema, jossa ei ole yhtä oikeaa tapaa menestyä, mutta jossa on helppoa epäonnistua. Itseasiassa, kyseessä on teemana melkoinen tilkkutäkki.

Esimerkiksi:

  • jokaisen asuntosijoittajan tavoitteet ovat erilaiset ja tavoitteet ohjaavat vahvasti jatkovalintoja strategian sekä alueen suhteen

  • jokaisen asuntosijoittajan lähtökohdat ovat erilaiset, liittyen taloudelliseen tilanteeseen ja käytettävissä oleviin resursseihin

  • asuntosijoittamiseen on olemassa monenlaisia eri strategioita, joista jokaiseen liittyy hieman erilaiset lainalaisuudet esimerkiksi tunnuslukujen/tuoton laskentaan ja siihen, mitä laskelmissaan tulee ottaa huomioon

  • jokainen strategia vaatii hieman erilaista pohdintaa alueen valintaan ja siihen, millainen on kohderyhmä (ostajat/vuokralaiset), joihin haluat vedota

  • asuntosijoittaminen vaatii monenlaisia riskien tunnistamista ja hallintaa

  • vuokranantajana toimimiseen liittyy velvollisuuksia ja vastuita, jotka tulee tuntea

Koska kyseessä on moninainen teema, en voi olettaa, että olisin tässäkään aiheessa heti valmis. Itselleni oli päivänselvää, että valmentautuisin asuntosijoittamisen saralla ja pyrkisin ymmärtämään siihen liittyvät lainalaisuudet mahdollisimman hyvin. Niinpä osallistuin Englannissa vuoden kestävään valmennusohjelmaan, johon kuului yli sata tuntia valmennuksia kokeneiden asuntosijoittajien johdolla, monenlaisia tehtäviä sekä henkilökohtainen mentori. Mentorin kanssa matkustin myös sijoitusalueelleni Liverpooliin. Kävimme yhdessä asuntonäytöillä, pyörittelimme asuntodiilien numeroita, pohdimme rahoitusta sekä verkostoiduimme asuntovälittäjien ja muiden asuntosijoittajien kanssa.

Asuntosijoitusvalmennus: mitä hyötyä siitä on?

1. Motivaatio ja rohkeus lisääntyy

Suurin hyöty valmentautumisesta oli motivaation ja rohkeuden kasvaminen asuntosijoittamista kohtaan. Tuo aito innostus ja draivi sai minut entistä määrätietoisemmin tekemään töitä tavoitteiden eteen sekä selättämään epävarmuuden ja hämmennyksen tunteet, jotka ovat väistämättä jokaisen aloittelevan asuntosijoittajan polulla, erityisesti alussa. Innostus syntyi niistä inspiroivista esimerkeistä, joita näin valmennuksen aikana ja verkostoituessani muiden asuntosijoittajien kanssa. Mitä nämä esimerkit sitten olivat? Ihmisiä, jotka olivat jo tehneet sen, minkä itse haluan tehdä. Ihmisiä, jotka olivat jo kulkeneet sen polun, jonka tarpomisen olen itse vasta aloittanut. Huomasin, että on asuntosijoittajana menestyminen on mahdollista. Jos nuo ihmiset olivat siinä onnistuneet, joten miksen minäkin?

2. Alkuun pääseminen helpottuu

Monen asuntosijoittamisesta kiinnostuneen ihmisen suurin haaste on alkuun pääseminen. Ensimmäisen askeleen ottaminen voi tuntua niin pelottavalta ja hämmentävältä, että koko asia lopulta jää vain pohdinnan asteelle. Valmentautumisen avulla sain vahvistusta valitsemalleni suunnalle sekä rohkeutta tarttua toimeen. “Take massive action” oli valmennuksen usein toistettu lause.

3. Sudenkuoppien välttäminen

Vaikka tieto lisää tuskaa, samaan aikaan se lisää onnistumisen mahdollisuuksia. En astu miinoihin, jotka olisi ollut helposti vältettävissä, jos olisin tutkinut aihetta tarkemmin. En tee typeriä virheitä, joista maksan kalliin hinnan. En tietämättömyyttäni tule tehneeksi vuokranantajana mitään sellaista, mikä ei ole oikein.

4. Tehokkaampi eteneminen

Kun saan käyttööni muiden jo hyväksi havaitsemat työkalut, mallit ja parhaat käytännöt, säästän aikaa ja resursseja, enkä joudu keksimään joka kerta pyörää uudelleen. Etenen sijoituspolullani tehokkaammin.

5. Ammattimaisempi ote

Kouluttautuminen mahdollisti ammattimaisemman otteen asuntosijoittamiseen, josta on hyötyä erityisesti rahoittajien silmissä. Mikä on ammattimaisuutta asuntosijoittamisen saralla? Esimerkiksi se, että hallitsee ja tuntee oman taloutensa luvut tarkasti ja osaa valita uudet kohteensa järkevästi pitäen mielessään useampia exit-strategioita. Ammattimainen asuntosijoittaja osaa tiedostaa ja hallita asuntosijoittamisen riskit. Ammattimaisuuteen kuuluu myös portfolionsa kannattavuuden jatkuva seuranta sekä sijoitustoiminnan kulujen hallinta. Lisäksi ammattimaisuutta on myös hyvä vuokranantajuus: hyvän vuokralaiskokemuksen varmistaminen ja vuokralaisten asiallinen sekä lain mukainen kohtelu.

6. Verkoston kasvaminen

Valmentautuminen samanhenkisten ihmisten kanssa luo ympärille verkoston, jonka voima on valtava niin motivaation lisäämisessä kuin konkreettisessa etenemisessäkin. Koska asuntosijoittaminen on laji, johon vaaditaan sisäsyntyistä paloa ja motivaatiota, ihmiset asuntosijoittamisen saralla ovat lähtökohtaisesti supermotivoituneita, kasvumielisiä (growth mindset) ja “can do” -asenteella varustettuja. Olen myös huomannut, että asuntosijoittajien yhteisö on vastaanottavainen ja aina valmiina auttamaan toisiaan. Verkoston voimaa ei voi vähätellä: on aina hyvä, jos vierellä on ihmisiä, joiden kanssa voi pallotella ideoita ja joilta voi kysyä neuvoa kinkkisiin tilanteisiin.

Opiskelemalla nopeammin ja fiksummin alkuun asuntosijoittamisessa

Elämme timanttista aikaa aloittelevan asuntosijoittajan näkökulmasta, koska saatavilla on superpaljon tietoa asuntosijoittamisesta. Ja mikä parasta – iso osa siitä on jopa ihan ilmaiseksi saatavilla esimerkiksi blogien ja podcastien muodossa. Jos kuitenkin haluat panostaa osaamiseesi syvemmin, kannattaa lukea ainakin nämä alla olevat kirjasuositukset.

Joonas Oravan ja Olli Turusen kirja *

Osta, vuokraa, vaurastu

on erinomainen perusteos kaikille asuntosijoittamisesta kiinnostuneille. Kirja käsittelee asuntosijoittamisen perusteita yleistajuisin esimerkein, höystettynä konkreettisilla laskelmilla, tilastoilla ja työkaluilla. Kirja ei unohda myöskään vuokraustoiminnan ja hyvän vuokranantajuuden merkitystä asuntosijoittamisella vaurastumiseen.

Gary Kellerin *

The Millionaire Real Estate Investor

on asuntosijoittamisesta kiinnostuneelle suositeltava hankinta. Keller on kerännyt kerää yhteen yli sadan asuntosijoittajan opit yksiin kansiin ja selittää asuntosijoittamisen perusperiaatteet ja strategiat hyvin selkeällä tavalla. Kirja sopii kaikille teemasta kiinnostuneille aina aloittelijoista jo kokeneimpiin konkareihin. 

*Sisältää mainoslinkin Adlibris-verkkokauppaan. Jos päädyt ostamaan kirjan tämän linkin kautta, Rahamedia saa siitä pienen palkkion. Affiliate-linkin käyttäminen ei tuo sinulle lisäkustannuksia.

Verkkokurssi asuntosijoittamiseen

Rahamedia on tehnyt verkkokurssin, joka auttaa sinua pääsemään alkuun asuntosijoittamisessa. Kurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat ymmärtää asuntosijoittamisen perusperiaatteita tarkemmin ja rohkaistua ottamaan ensimmäiset askeleet asuntosijoittajapolulla ohjatusti. Toimin itse kurssin valmentajana ja olen pyrkinyt tuomaan kaikki tärkeimmät oppimani asiat sinun saataville, jotta aina ei tarvisi keksiä pyörää uudelleen

Kurssin aikana käydään läpi asuntosijoittamisen koko prosessi vaihe kerrallaan.

  • Asuntosijoittaminen sijoitusmuotona

  • Oman talouden lukujen ja lähtötilanteen selvitys

  • Motivaation ja tavoitteiden kirkastaminen

  • Asuntosijoittajan matematiikka

  • Strategian valinta

  • Alueen valinta

  • Kohteen analysointi

  • Asunnon osto ja vuokraus

  • Asuntosijoittamisen riskit ja niiden hallinta

  • Asuntosijoittamisen verotuksen perusteet

Kurssi sisältää yhteensä kymmenen moduulia, joissa jokaisessa on videoluento, kirjallista materiaalia, käytännöllisiä harjoituksia sekä lukuvinkkejä. Mukana myös extra-sisältönä haastatteluja, joissa kokeneet asuntosijoittajat jakavat omat kokemuksensa ja vinkkinsä.

Lämpimästi tervetuloa mukaan kurssille!

Tutustu kurssiin ja ilmoittaudu mukaan

Haluatko pysyä kartalla Kasvussa-blogin uusimmista päivityksistä? Klikkaa itsesi blogin Instagram-tilin tai Facebook-sivun seuraajaksi jo tänään!

Muista myös seurata Rahamedian Instagramia, josta löytyy säännöllisesti uutta sisältöä sijoittamiseen ja vaurastumiseen liittyen.

HUOM! Tätä tekstiä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä asuntoja. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.

Edellinen
Edellinen

Viisi vinkkiä parketin kierrättämiseen

Seuraava
Seuraava

Onko sijoittaminen vain hyväosaisille?