Haluatko vaurastua asunnoilla? Aseta selkeät tavoitteet

Asuntosijoittaminen on trendikäs ja kuuma aihe. Monet haluavat nyt hypätä päätä pahkaa asuntosijoittajiksi, mutta vain harva oikeasti saa aikaan haluamansa muutoksen. Taloudellinen vaurastuminen ja sijoittamisen aloittaminen on todella paljon “henkimaailman” juttu: aidon muutoksen tekeminen vaatii muutosta ajatusmaailmaan ja käyttäytymiseen sekä aitoa motivaatiota tehdä systemaattisesti töitä tavoitteensa eteen. Ja tottakai — tavoitteidenkin tulee olla selkeät, jotta ei navigoisi laajalla merellä täysin sokkona ilman kompassia ja karttaa, jolloin matkasi päätyisi varmasti karikolle.

Kun ajattelemme sanoja “tavoitteet sijoittamiselle”, useimmille intuitiivinen ensimmäinen askel on alkaa luetella sitä, kuinka haluaisi rikastua tai kuinka haluaisi irti oravanpyörästä. Tässä vaiheessa on kuitenkin syytä ottaa askel vielä taaksepäin ja tarkastella omia motiivejaan paljon laajemmalla linssillä — ja pyrkiä löytämään vaurastumiselle motivaatiota itselle merkityksellisistä asioista. Lisäksi sinun on määritettävä itsellesi selkeät tavoitteet, jotka auttavat kipparoimaan matkaasi vaurastumisen merimatkalla.

Vahva syy on kuin kompassi merimatkallasi

Miksi tarvitset vahvan motivaation vaurastumiselle? Ensinnäkin siksi, että vaurastuminen ei tapahdu itsestään. Esimerkiksi asuntosijoittaminen ei ole nopea väylä rikastumiseen. Suomessa suurin osa asuntosijoittajista ainakin aluksi tekevät asuntosijoittamista päivätyönsä ja muiden velvollisuuksien ohessa. Kaikki tämä aika on pois jostain, kuten perheen, ystävien tai urheilun parissa vietetystä ajasta. Siksi velvoitteiden ohessa asuntosijoittamista tekevä ihminen joutuu todella tarkkaan miettimään sitä, minkä vuoksi hän haluaa vaurastua asunnoilla. Mikä on hänen perimmäinen, tarpeeksi motivoiva syy siihen, että hän haluaa panostaa aikaa asuntosijoittamiseen?

Tähän ei usein riitä se, että haluaa muutaman satasen kuussa lisää, vaan syyn tulee olla paljon syvällisempi ja tärkeämpi. Osalle syy on se, että pystyisi sijoitustulojen avulla saamaan lisää vapautta ja siten aikaa perheen kanssa. Toinen taas haluaa vähentää työstressiä ja riippuvuuden tunnetta työnantajasta. Kolmas haluaa toteuttaa hyväntekeväisyyttä, johon tällä hetkellä aika ja rahat eivät riitä. Neljäs saattaa haluta kustantaa perheelleen ulkomaanlomat joka vuosi. Joku toinen taas haaveilee unelmiensa talosta, veneestä ja moottoripyörästä. Osalle syy voi olla yksinkertaisesti pelko siitä, että elämä ei kanna ja nykyajan työelämä ei tule varmistamaan tarvittavaa taloudellista turvaa tulevaisuudessa. Itselläni juuri tämä epävarmuuden välttäminen on suurin draiverini sijoittamisen taustalla. Haluan varmistaa, että pysyn oman elämäni kapteenina, myös taloudellisesti.

Lue artikkelini: Sijoitan, jotta pysyisin oman laivani kapteenina

Syyt ja motivaatiot ovat jokaiselle meistä henkilökohtaisia. Tärkeää on, että syy on sinulle henkilökohtaisesti tarpeeksi motivoiva, jotta se saa sinut toimimaan ja käyttämään aikaa tavoitteesi eteen.

Jos sinulla on syy vielä epävarma, voit hahmottaa tätä tekemällä muutamia harjoituksia:

  • Kirjoita itsellesi kirje viiden vuoden päähän: kuvaile kirjeessä elämääsi, elämäntyyliäsi ja sitä, mitä toivoisit elämässäsi olevan silloin.

  • Työstä itsellesi unelmataulu esim. kartongille leikkaa & liimaa -tekniikalla, tai vaikkapa virtuaalisesti Pinterestiin. Valitse kuvia, jotka parhaiten kuvaavat haluttua fiilistä, olotilaa tai elämäntyyliä/laatua, jota toivoisit eläväsi esimerkiksi viiden vuoden kuluttua.

Tämä harjoitus luo konkreettisemmaksi sitä elämäntyyliä tai tapaa, joka tällä hetkellä saattaa tuntua vielä hieman “hähmäiseltä”. Saatat hyvin myös huomata tuon harjoituksen jälkeen, että oikeastaan elät jo tällä hetkellä sellaista elämää, joka täyttää odotuksesi ja toiveesi. Ehkäpä haluttu vaurastumisen taso ei olekaan niin kaukana nykytodellisuudesta ja vaurastumisen tarve onkin lähinnä taloudellisen perusturvan ja mielenrauhan lisääminen pienillä taloudellisilla muutoksilla. Osa saattaa huomata, että toive-elämäsi ja nykylämäsi välillä on huima gappi ja työtä on paljon edessä, jos tuon elämäntyylin haluaa saavuttaa.

Tavoitteet sijoittamiselle toimivat karttana merimatkallasi

Unelmataulusi avulla hahmotetut elämäntyylitavoitteet antavat osviittaa siitä, millaisen päämäärän sinun on asetettava vaurastumiseen. Tuleeko sinun ajatella hommaa hyvinkin isolla pensselillä, vai riittääkö pienempi, helposti toteutettavissa oleva muutos. Nyt on aika pureksia tavoiteltua elämäntyyliäsi hieman ja ymmärtää, millaisesta muutoksesta olisi kysymys. Pohdi siis:

  • Tavoitteletko vain hieman parempaa elämäntyyliä nykyiseen verrattuna ja parempaa taloudellisen turvaa palkkatyösi tai eläkkeesi oheen?

  • Vai toivotko jopa hyppääväsi täysin työelämän ulkopuolelle, sijoitustesi varaan jossakin vaiheessa?

  • Missä ajassa toivot saavuttavasi tavoitteesi? Toivotko, että tavoite on saavutettu esim. 10 vuodessa, vai oletko valmis työskentelemään tavoitteen eteen pitkällä jänteellä, jopa vuosikymmenten ajan?

Tarkista vielä, että tavoitteesi ovat SMART-mallin mukaisia:

  • Specific – tarkkaan määriteltyjä

  • Measurable - mitattavissa

  • Achievable - saavutettavissa

  • Realistic - realistisia

  • Timely – aikaan sidottuja

“Haluan olla rikas” tai “haluan vaurastua asunnoilla” tai “haluan ulos oravanpyörästä” eivät ole kovin hyvin määriteltyjä tavoitteita. Hyvä, konkreettinen tavoite on esimerkiksi:

  1. Tavoitteeni on saavuttaa sijoittamalla 100 000 euron arvoinen nettovarallisuus 10 vuodessa.

  2. Tavoitteeni on omistaa kaksi noin 100 000 euron arvoista (velatonta) sijoitusasuntoa eläkeikään mennessä, johon on 25 vuotta aikaa.

  3. Tavoitteeni on saavuttaa taloudellinen riippumattomuus 20 vuodessa.

Osa-tavoitteet ovat kuin laivasi ruori, joilla ohjaat laivaa

Kun tiedät tarkemmin päämääräsi ja tavoitteet sijoittamiselle, voit alkaa pureksia sitä osiin; osatavoitteisiin ja toimenpiteisiin. Vaikka pitkän tähtäimen päämäärä on asetettu esimerkiksi 10 vuodelle, osa-tavoitteet on hyvä määritellä paljon lyhyemmälle aikajänteelle, jolloin ne on helpompi hahmottaa. Nämä osa-tavoitteet ovat kuin ruori, jonka avulla ohjaat matkaasi kohti päämääräsi. Näiden osa-tavoitteidenkin on tärkeää olla SMART-mallin mukaisia.

Jos sinulla on esimerkiksi tavoitteena kasvattaa 100 000 euron arvoinen nettovarallisuus 10 vuodessa, voit konkreettisesti aloittaa siitä, että mietit, mikä on taloutesi tilanne tällä hetkellä. Tee nettovarallisuuslaskelma ja arvioi taloutesi nykyinen tilanne. Jos huomaat, että sinulla on huonoja velkoja (esim. pikavipit, osamaksut, luottokorttivelat), hyvä ensimmäisen vuoden osa-tavoite saattaa olla keskittyä maksamaan niitä pois, samalla kun alat säästämään itsellesi taloudellista puskuria säästötilille tai korkoa tuottavaan rahastoon. Toisen vuoden osa-tavoite voisi olla keskittyä kasvattamaan rahastosijoituksesi kuukausittaista summaa velkojen tiputtua pois. Kolmantena vuonna voit harkita, haluatko siirtyä myös muihin omaisuuslajeihin, kuten asuntosijoittamiseen vauhdittaaksesi vaurastumistasi.

Lue artikkeliini: What is your net worth? Nettovarallisuuslaskelma paljastaa, oletko ajattelutavaltasi kuluttaja vai sijoittaja.

Konkreettiset toimenpiteet ovat kuin airot ja purjeet, joilla liikutat laivaa

Seuraavaksi sinun on mietittävä niitä konkreettisia askeleita, jotka auttavat sinua saavuttamaan osa- tavoitteesi. Mitä toimenpiteitä voit tehdä viikottain, jotta tavoitteesi olisivat jälleen askeleen lähempänä? Nämä toimenpiteet ovat kuin laivasi airot ja purjeet, jotka auttavat sinua liikkumaan ja etenemään merimatkallasi.

Esimerkin 1 tapauksessa (tavoitteena kasvattaa 100 000 euron nettovarallisuus 10 vuodessa), hyviä konkreettisia toimenpiteitä ripoteltuna ensimmäisille viikoille voisi olla:

  • Viikko 1: Tee huonojen velkojen vierityssuunnitelma huonojen velkojen nopeammalle takaisinmaksulle.

  • Viikko 2: Tee selkeä kuukausibudjetti, joka ohjaa sitä, miten ja mihin rahaa käytetään taloudessa.

  • Viikko 3: Tarkastele kriittisesti rahankäyttöäsi ja katso, onko jotain sellaisia kuluja, mistä voi luopua saadakseen säästöön ja sijoitukseen kohdistuvaa summaa korkeammaksi.

  • Viikko 4: Tutustu sijoittamisen ensiaskeleisiin. Aseta tililtäsi suoraveloituksena kuukausisiirto rahastosijoituksiin heti palkkapäivänä.

  • Opiskele joka viikko ainakin tunnin verran sijoittamiseen ja asuntosijoittamiseen liittyvää materiaalia

Kokeillaan pureksia vielä kahta muutakin esimerkkitavoitetta osiin: välitavoitteisiin sekä konkreettisiin toimenpiteisiin.

Esimerkkitavoite 2: Tavoitteena omistaa kaksi 100 000 euron arvoista sijoitusasuntoa eläkeikään mennessä, johon on 25 vuotta aikaa

Sinulla on siis 25 vuotta aikaa ostaa ja maksaa velattomaksi kaksi noin 100 000 euron arvoista sijoitusasuntoa. Tavoite on realistinen ja nyt on vain pureksittava se selkeisiin osiin.

Jälleen on hyvä konkreettisesti aloittaa siitä, että mietit, mikä on taloutesi tilanne tällä hetkellä. Tee nettovarallisuuslaskelma ja arvioi taloutesi nykyinen tilanne. Nettovarallisuutesi kertoo hyvin siitä, onko sinulla tällä hetkellä tarvittavaa käsirahaa tai vakuutta ensimmäisen sijoitusasunnon hankintaan. Yhden sijoitusasunnon hankinta vaatii useimmiten noin 30 % vakuuden tai käsirahan. Kun nettovarallisuutesi ja taloutesi nykytilanne on selvä, sinun on helpompi tehdä suunnitelma välitavoitteista ja konkreettisista toimenpiteistä sekä aikataulusta ensimmäisen sijoitusasunnon hankkimiseksi.

Jos sinulla ei ole olemassa olevaa omaisuutta tai säästöjä, lue alla olevasta postauksesta ideoita käsirahan/vakuuden hankintaan. Voit myös tehdä omassa taloudessasi suunnitelmaa siitä, missä voisit tinkiä, jotta voisit saada käsirahan säästettyä rivakammin kokoon.

Lue artikkelini: Mistä rahat ensimmäiseen sijoitusasuntoon?

Lue Julia Thurenin vinkit siitä, miten hän säästi 10 000 euroa vuodessa!

Ostettuasi ensimmäisen sijoitusasunnon, toisen sijoitusasunnon vakuuden kerryttäminen on rivakampaa, koska vuokralaisesi lyhentää asuntolainaasi ja tätä kautta sinulle kertyy koko ajan lisää vakuutta. Noin 15 vuoden laina-ajalla 30 000 euron tarvittava vakuus kertyy arviolta viidessä vuodessa, jonka jälkeen voit ostaa seuraavan sijoitusasunnon (toki aiemminkin, jos olet itsekin kerryttänyt säästöjä ja sijoituksia samalla).

Kun saavutat eläkeiän, sinulla tämän suunnitelman mukaan pitäisi olla kaksi velatonta sijoitusasuntoa. Tämä olettaen, että saat hankittua ensimmäisen sijoitusasuntosi viiden vuoden sisällä tavoitteesi asettamisesta ja sinulla on molemmissa sijoitusasunnoissa 15 vuoden laina-aika.

Esimerkkitavoite 3: Taloudellinen vapaus 20 vuodessa

Entäpäs, jos tavoitteenasi on saavuttaa taloudellinen vapaus 20 vuodessa? Tämä vaatiikin hyvin erilaista vauhtia etenemiseen.

Jotta voit asettaa itsellesi välitavoitteita, hyvä ensimmäinen askel on laskea auki, mitä taloudellinen vapaus sinulle tarkoittaa. Taloudellinen vapaus on se piste, jolloin pystyt kattamaan sijoitustesi tuotolla elämisen kulut. Osalle tämä voi olla 2000 euroa kuussa, kun taas toinen on tottunut vähintään 5000 euron bruttotuloihin kattaakseen elämäntyylinsä. Omat elämäntyylitavoitteesi (käsitelty yllä) kertovat paljon siitä, millaiseen euromäärään sinun kannattaa tavoitteesi asettaa.

Tähän tavoitteeseen pääseminen asuntosijoittamisella voi tapahtua hyvin monilla eri tavoin, riippuen strategiastasi sekä käytettävissä olevasta ajasta ja rahasta. Mutta karkeasti tätä voi toki hahmottaa ja laskea jo etukäteen: Jos olet tyytyväinen 2000 euron bruttotuloihin kuukaudessa, tarvitset hyvin yksinkertaistetusti laskettuna ainakin 20 asuntoa, jotka tuottavat sinulle keskimäärin 100 euron positiivista kassavirtaa per asunto (kassavirta = vuokra – (kulut + lainanlyhennykset + verot). Toisaalta, jos pystyt lyhentämään asuntolainoja ajan myötä niin, että osa asunnoistasi ovat jo täysin velattomia 20 vuoden kohdalla, tällöin vähempikin määrä asuntoja voi riittää tämän tavoitteen saavuttamiseen, koska tilille jäävä positiivinen kassavirta kasvaa asuntolainan jäätyä pois. Jos olet esimerkiksi pystynyt maksamaan täysin pois viiden asunnon asuntolainat 20 vuodessa ja positiivista kassavirtaa nyt jäisi esimerkiksi 400 euroa per asunto, olet saavuttanut tavoitteesi.

On monia keinoja, joilla voit vauhdittaa matkaasi kohti tavoitettasi. Esimerkiksi, vuosien varrella voit miettiä, voisiko lainojen uudelleenrahoitus olla ratkaisu, jolla saat optimoitua asuntoportfoliosi positiivista kassavirtaa suuremmaksi neuvottelemalla uudelleen laina-aikoja ja ehtoja. Toisaalta myös satunnainen flippikohde osana strategiaasi voi tuoda vauhtia käsirahapuskurin keräämiseen ja etenemiseen kohti tavoitettasi. Ajan ja kokemuksen myötä opit varmasti myös monia sellaisia taitoja, joilla voit edistää etenemistäsi kohti tavoitettasi. Opit esimerkiksi tehokkaammin tunnistamaan ja löytämään parempia diilejä, opit löytämään uusia keinoja rahoittaa hankintojasi ja rakennat itsellesi verkostoa, joka auttaa asuntosijoitusliiketoimintasi skaalaamisessa.

Harri Hurun blogiartikkeli: Miten uudelleenrahoitus toimii asuntosijoittamisessa?

Ole oman laivasi kapteeni

Ilman kompassia, karttaa, ruoria ja purjeita on vaikea navigoida merellä, saatikka päästä perille. Siksi oman laivasi kapteenina sinun on otettava aktiivinen ote oman matkasi suunnittelemisesta ja ohjaamisesta. Näin todennäköisyytesi vaurastua nousee aivan uudelle tasolle.

Selkeiden tavoitteiden asettamisen hyödyt ovat ilmeiset:

  • Auttaa säilyttämään motivaation ja jaksamaan yli karikoiden

  • Auttaa fokusoimaan ja käyttämään aikaa vain niihin asioihin, jotka edistävät tavoitteitasi

  • Auttaa identifioimaan sinulle sopivia, tavoitteisiisi sopivia mahdollisuuksia tehokkaammin

  • Auttaa pitämään itsesi kurissa ja oikealla polulla kohti päämäärää

  • Auttaa konkreettisesti näkemään tekemäsi työn tulokset – ja juhlimaan pieniä onnistumisia ja voittoja!

Onnea matkallesi vaurastumisen merellä!

Haluatko pysyä kartalla Kasvussa-blogin uusimmista päivityksistä? Klikkaa itsesi blogin Instagram-tilin tai Facebook-sivun seuraajaksi jo tänään! Muista myös seurata Rahamedian Instagramia, josta löytyy säännöllisesti uutta sisältöä ja Rahamedia Livet!

HUOM! Tätä tekstiä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä asuntoja. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.

Edellinen
Edellinen

Miltä näyttää alkanut pörssisyksy?

Seuraava
Seuraava

Ostolakosta tuli uusi elämäntapa