Markkinakatsaus - viikko 25

Viime viikon markkinakatsauksen päätin ennustukseen, että tällä viikolla pörsseissä jatkuu pieni laskusuunta. Ennustus osui osin oikeaan, sillä maanantaina pörssi avautui laskuun, joka tosin päivän mittaan hieman tasaantui. Tiistaina Helsingin pörssi oli taas kovassa nosteessa. Keskiviikkona en juuri ennättänyt seuraamaan, kun olin tien päällä melkein koko päivän. Torstain, ennen juhannus breikkiä, oli ’levoton’; eli selvää suuntaa ei ollut, osa nousi, osa laski. Itse luulen, että tämä yleinen epävarmuus, yritykset eivät ole vielä raottaneet tulosennusteitaan ja toisaalta taas lähestyvät toisen kvartaalin tulosjulkaisut aiheuttavat, että selvää suuntaa ei ole.

VALMET VÄHEMMISTÖOMISTAJAKSI NELEKSEEN

Viikon aikana Helsingin pörssissä oli, oman salkkuni kannalta, muutama mielenkiintoinen yritysuutinen. Valmet ilmoitti ostaneensa vähemmistöosuuden (noin 15 prosenttia) pörssiin piakkoin listautuvasta Neles-yrityksestä. Tämän rahoittaa velkarahalla. Tämän ilmoituksen myötä myös innostuin hieman selvittämään Nelestä. Eli, kyseessä on Neles Oyj on Metson osittaisjakautumisesta muodostuva itsenäinen yhtiö, joka tulee jatkamaan Metson Flow-liiketoimintaa eli venttiili-, ja venttiiliautomaatiotoimintaa. Kuuntelin myös mm. Inderesin-analyysin tästä. Heidän mukaansa tämä vähemmistöosuuden ostaminen istuu hyvin Valmetin strategiaan, sillä Neles toimii vahvasti sellu- ja paperiteollisuudessa ja molemmat hyötyvät samoista megatrendeistä. Yrityksen tilaukset ovat vuodesta 2011 lähtien kasvaneet tasaisesti. Valmet on pitkäaikainen omistaja ja tarkoituksena on myös kasvattaa omistusta, sopivan tilaisuuden tulleen, kuin myös olla aktiivisesti kehittämässä yrityksen toimintaa.  Valmetillahan on mennyt todella hyvin tämäkin vuosi, vaikka koronakriisin ollessa Kiinassa, Valmetin nähtiin olevan yksi niistä  suomalaisista yrityksistä, joka tulee pahiten siitä kärsimään. Kuitenkin, mielestäni on hyvin selvinnyt ja kevään aikana on tiedottanut myös uusista merkittävistä tilauksista. Omassa salkussani Valmetin osuus on todella, todella vähäinen (muistan kyllä sen maaliskuisen päivän, kun Valmetin pörssikurssi oli noin 13,30e ja ajatelin – monien sijoitusalanammattilaisten näkemyksiä  lukiessani – että nämä laskumarkkinat tulevat kestämään pitkään, ja hinta tulee vielä laskelmaan. No, näin ei käynyt, vaan pohjat oli ja sitten alkoi se klassinen ’kannattaako tässä nousussa nyt ostaa, vai tuleeko korjausliike’.

KESKON UUSI TAVOITEHINTA

Toinen itseäni kiinnostava yritysuutinen koski Keskoa. Huhtikuun tapaan Kesko ilmoitti, että sen toukokuun myynti on laskenut vuoden takaisesta. Koko konsernin jatkuvien toimintojen myynti oli toukokuussa 2020 yhteensä 936 miljoonaa euroa ja se laski 3,9 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta (vertailukelpoisesti laskua 3,3 prosenttia). Alkuvuosi Keskolla oli kuitenkin niin vahva, että koko tämän vuoden myynti on vertailukelpoisesti edelleen 1,0 prosenttia plussalla viime vuoteen verrattuna.  Realistista on kuitenkin olettaa, että vuoden mittaan kokonaismyynnissä tullaan kuitenkin jäämään viime vuodesta (kuten Kesko itsekin on arvioinut). Vaikka päivittäistavarakauppa ja varmaan myös rakentamisessa talotekniikassa voidaan nähdä hyviäkin tuloksia, niin lasku muilla aloilla saaneen vuoden kokonaistuloksen jäämään edellisvuotta pienemmäksi. Itse olettaisin, että jossain vaiheessa kurssi voinee hieman laskea, nythän se on tainyt pyöriä siinä 14,30-15,30e viimeisen kuukauden. Mielenkiintoista on, että Inderes nosti Keskon tavoitehinnan 14,00 eurosta 14,30 euroon. Sijoitussuositus pysyy tasolla “vähennä”.

VAKAVA EHDOTUS TRANSAKTIOVEROSTA?

Poliittisella rintamallakin oli pientä uutisen poikasta. Tämän koronaelvytyksen aikana keskusteluihin nostetaan erilaisia ideoita siitä miten saada lisää tulovirtaa kirstuun. Transaktiovero on ehdotettu uudestaan harkittavaksi. Europarlamentaarikko Silvia Modig kertoi ’Kyse on oikeudenmukaisuudesta. Eihän tavallinen palkansaaja hyödy osakkaiden noususta. Nyt on se momentum, jolloin transaktioverosta pitää keskustella.’ Mielestäni tämä on kansankapitalismia vastaan, ihmisille tulisi sen sijaan luoda enemmän kannusteita säästämiseen ja sijoittamiseen. Tähän tekisi mieli sanoa, että voi kuule Modig, nimenomaan tavallinen palkansaaja hyötyy osakkaiden noususta, kun myymällä osakkeet hyvään aikaan saa hieman enemmän rahaa kulutukseen, joka taas pitää talouden rattaita pyörimässä. Mihin muutun tavallinen palkansaaja voi sijoittaa, kun osakkeisiin? Harva pystyy lähtemään yrityksiin sijoittajaksi, ja toki on rahastot, mutta aktiiviselle markkinoita seuraavalle henkilölle eivät aina ole niin ’mielenkiintoisia’. Nytkö ollaan viemässä tavalliselta palkansaajalta mahdollisuus edes pieneen lisätienestiin?? No, jätän nämä poliittiset näkemykset tähän, mutta kehotan kuitenkin aina seuraamaan myös mitä poliittisella rintamalla tapahtuu, sillä se saattaa vaikuttaa omien sijoitusvaihtojen valintaan.

NOSTOT VIIKON TALOUSPODEISTA

TraidersClub:  Onko jokainen dippi edelleen ostopaikka

TraidersClub oli palannut parin viikon tauon jälkeen (ja taas jää pariksi viikkoa tauolle).  Tästä tykkään, sillä tulee hyvin perusteluja näkemyksiä. Lepikkö totesi taas, että laskua on ollut markkinoilla, ja toisinkin kuin moni väittää, niin se ei ole johtunut koronan (mahdollisesta) toisesta aallosta, vaan enemmänkin ollut kyseessä normaali markkinakorjaustilanne (ja ostajat kotiuttavat välillä voittojaa). Ja, edelleen tällaista pientä siksakliikettä tullaan edelleenkin näkemään ’ välillä keretään voimia, sillä liian vahva nousu ei ole tervettä’. Lepiköllä on siis edelleen positiiviset näkemykset markkinoiden suhteen, ainakin nyt loppuvuoden ja käsittääkseni myös ensi vuoden osalta. Hän jopa arvioi, että ensi vuonna, 2021, voidaan nähdä paremmat lukemat kuin viime vuonna, joka oli huippu. Tähän hetkisiin arvioihin perustuen hän myös näki, että koronasta ollaan lopulta selviämässä aika pienin vaurioin. Tässä kohtaa on taas sanottava, että moni muu analyytikko ei vielä uskalla sanoa, että miten vähin vaurioin selviydytään, ja jotkut näkevät toisen aallon olevan tulossa.

Heikkilä & Vilen: Suomen FANGMANit

Tällä viikolla uutena podina otin kuunteleen Heikkilä & Vilen. Tätä itseasiassa olen jo aiemmin välillä kuunnellut, ikään kuin ohimennen. Tämä taitaa ilmestyä muutaman viikon välein ja on kyllä ihan mielenkiintoinen; keskustelunomaisesti käsitellään eri markkinateemoja ja tilanteita pörssissä. Hyvää ja todella innostuneen oloista keskustelua, jota mielellään kuuntelee vaikka lenkkeillessä. Tällä viikolla oli erityisesti keskustelua jenkkien osakkeista, mm.  teknologiaosakkeista, erityisesti Faang-osakkeista. Faang-yhtiöihin liittyen pohdittiin myös löytyisikö Suomen pörssistä mitään yhtiötä, jota edes jollaintavalla voisi verrata näihin yhtiöihin. Vaikeatahan se on, mutta muutaman nimen hakivat yrityksistä, jotka onnistuneet pitkäjänteisesti kasvattamaan omistaja-arvoa, laadusta toimintaa ja omalla sektorillaan toimimaan (mielellään) globaalisti markkinajohtajana. Yrityksinä mainittiin mm. Neste, Revenio, Kone, Admicon, Remedy, Talenom, Elisa, Qt, Basware, eQ. Itselläni näistä yrityksistä moni jää sen takia pois, koska toimiala ei niin kiinnosta tai en sitä tarpeeksi hyvin tunne.

Edellinen
Edellinen

4 tapaa sijoittaa hopeaan

Seuraava
Seuraava

Inspiraatiota kesääsi asuntosijoittajien vinkeillä