hje Olen lukenut paljon kommentteja, että sijoittaminen kiinnostaa, mutta ei ole saanut aikaiseksi aloittaa. No, nyt on aika aloittaa eikä vain unelmoida. Sijoittaminen on yksinkertaista, joten älä turhaan tee siitä monimutkaista.

Mikko Sjögren on sanonut, että sijoittaminen voi olla yhtä jännittävää kuin katsoisi maalin kuivuvan tai nurmikon kasvavan. Jos et siis halua aloittaa aamuasi lukemalla Kauppalehteä tai paneutua lounaalla yritysten vuosikertomuksiin ja uusimpiin uutisiin, niin ei hätää. Sinun ei tarvitsekaan. Tehdään sijoittamisesta niin yksinkertaista, ettet edes muista sijoittavasi.

Aloittaminen

Ihan ensimmäiseksi sinun tulee ainoastaan miettiä, paljonko olet valmis sijoittamaan kuukausittain. Mieti sellainen summa, jonka puuttuminen ei vaikuta elämänlaatuusi. Sinulla ei siis tarvitse olla tuhansien eurojen säästöjä aloittaaksesi sijoittamisen! Sijoittamisen voi aloittaa vaikka jo 15 eurolla kuukaudessa. Raha on tarkoitus laittaa töihin, joten ei ole tarvetta ensin säästää tuhansia euroja säästötilille ja vasta sitten ryhtyä toimeen. Aloita heti ja anna rahan kasvaa sijoituksissa.

Sijoittamasi rahan täytyy olla sellaista rahaa, jonka olet myös valmis menettämään. Pidä erikseen säästöt, jotka on tarkoitettu käytettäväksi esimerkiksi hajonneeseen pesukoneeseen tai ulkomaanmatkaan.

Kun olet miettinyt, kuinka paljon olet valmis sijoittamaan, mieti kuinka kauan aiot sijoittaa. Jos ajattelet sijoittavasi viiden vuoden ajan, niin voin kertoa, että pettymys saattaa olla aikamoinen, jos odotat isoa tuottoa siltä ajalta. Korkoa korolle ilmiön vaikutuksen alkaa kunnolla nähdä vasta ensimmäisen viiden vuoden jälkeen. Alkuun sijoitussalkkusi kasvaa lähinnä sinne sijoitetusta rahasta, eikä niinkään tuotoista.

Suosittelen siis katsomaan sijoittamista pitkällä aikavälillä. Oletko valmis sijoittamaan seuraavat 20-30 vuotta? Pääset myös todennäköisemmin nauttimaan isoista tuotoista, kun sijoitusaikajänteesi on pitkä.

Kun olet päättänyt, kuinka paljon olet valmis sijoittamaan kuukausittain, *avaa itsellesi ilmainen arvo-osuustili Nordnetiin tai ota yhteyttä omaan pankkiisi. 

Laiskan sijoittajan sijoitussuunnitelma

Voidaksesi aloittaa sijoittamisen sinun ei tarvitse olla kauppatieteiden maisteri, joka elää ja hengittää sijoitusmaailmaa. Ihan oikeasti, ei tarvitse. Minäkin sijoitan, ja olen 27-vuotias tradenomin opinnot keskeyttänyt yrittäjä. Edit: tällä hetkellä olen 28-vuotias ja olen jatkanut tradenomin opintoja viiden vuoden tauon jälkeen. Tutkintoa ei sijoittamiseen kuitenkaan edelleenkään vaadita. 

Voi olla, että ajan kanssa innostut sijoittamisesta enemmänkin, mutta näin alkuun voin suositella laiskan sijoittajan sijoitussuunnitelmaa: kuukausisäästösopimusta rahastoihin.

Tekemällä kuukausisäästösopimuksen varmistat, että rahasi menevät sijoituksiin joka kuukausi automatisoidusti. Sijoittamalla rahasi kuukausittain sijoittamisesta tulee säännöllistä. Lisäksi tällä tavalla saat automaattisesti ajallista hajautusta. Kuukausisäästösopimus sopii loistavasti niin sanotulle ”laiskalle” sijoittajalle, joka haluaa vapauttaa itsensä osakekurssien seuraamiselta.

Kun olet päättänyt tehdä kuukausisäästösopimuksen, on aika valita mihin haluat rahasi sijoittaa.

Kuukausisäästäminen rahastoihin

Jos sinua ei tosiaan houkuta seurata osakekursseja ja tutustua eri yritysten vuosikertomuksiin, niin kannattaa tutkia rahastoja.

Yksi tärkeimpiä kriteereitä minulle rahastoa valitessa on kulut. Kulut syövät tuottoja, joten siksi tällä on suuri merkitys. Kahden prosentin kulut eivät välttämättä kuulosta isoilta, mutta jos tuotto-odotus on esimerkiksi 6 %, silloin kahden prosentin kulut syövät heti kolmasosan tuotoista. Siihen kun vielä lisätään korkoa korolle -vaikutus, kymmenien vuosien päästä muutaman prosentin kulut ovat saattaneet syödä lähes puolet tuotoista. Alla esimerkki miten kulut syövät tuottoja.

1. Sijoitat 200 euroa kuukaudessa 30 vuoden ajan aktiivisesti hoidettuihin rahastoihin, joissa tuotto odotus on 7,3 %, mutta kulujen jälkeen tuotto tippuu 5 %:iin . Lopputulos 167 145 €

2. Sijoitat 200 euroa kuukaudessa 30 vuoden ajan matalakuluisiin indeksirahastoihin, joissa tuotto on 7,3 % ja kulujen jälkeen tuotto 7 %. Lopputulos 245 417 €

Ero näiden kahden rahaston välillä on 78 272 euroa.  Suosittelen siis ottamaan selvää millaiset kulut ovat rahastossa johon sijoitat. Esimerkit ovat laskettu Nordnetin säästölaskurilla.

Itse sijoitan ETF-rahastoihin, joiden kulut ovat matalat. Pidän kattona 0,6 %:n kuluja. ETF-rahastoilla ei ole aktiivista salkunhoitajaa, mikä madaltaa kuluja verrattuna perinteiseen aktiivisesti hoidettuun rahastoon, joita pankit usein tarjoavat. ETF:issä yhdistyvät suorien osakkeiden ja rahastojen hyvät puolet: ne toimivat kuin perinteinen rahasto, mutta ne on noteerattu pörssissä niin kuin osakkeet. ETF:illä saa myös loistavaa hajautusta kustannustehokkaasti. Täältä löydät tietoa mitä eroa on perinteisellä rahastolla sekä indeksi- ja ETF-rahastolla.

Kuukausisäästösopimus Nordnettiin

Jos päädyt laiskan sijoittajan sijoitussuunnitelmaan ja haluat aloittaa kuukausisijoittamisen Nordnetin kautta rahastoihin tai ETF:iin, niin tässä sinulle ohjeet, miten se tehdään. *Ensimmäisenä rekisteröidy Nordnetin asiakkaaksi tästä. Se on helppoa ja ilmaista. EDIT: Alla oleva ohje on tehty Nordetin vanhojen sivujen aikaan. Mikäli haluat tehdä kuukausisäästösopimuksen alla olevan ohjeen mukaan, voit palata klikata itsesi Nordnetin vanhalle sivustolle, kun olet kirjautunut ensin heidän sivustolleen.  Sivuston vasemmassa yläreunassa on kohta ‘Palaa vanhaan Nordnettiin’.

Sen jälkeen mene kohtaan Salkku –> Talletukset. Tämän jälkeen kelaa alaspäin, ja oikeasta laidasta löytyy sinisellä kohta Tee manuaalinen talletus. Klikkaa se auki ja saat tiedot, mille tilille ja millä viitenumerolla voit tehdä kuukausisiirtosopimuksen Nordnetiin. Mene pankkiisi ja laita maksuun sellainen summan rahaa, jonka haluat siirtyvän Nordnetin tilille joka kuukausi. Tee siirrosta automaattinen. Näin sinun ei tarvitse huolehtia, että maksu menee joka kuukausi.

Tämän jälkeen voit tehdä kuukausisäästösopimuksen mihin tahansa rahastoon. Voit vaikka katsoa välissä tämän videon, jos et vielä tiedä sioittaisitko indeksirahastoon vai ETF-rahastoon. Nordnetissä rahaston minimisijoitus summa on 15 euroa kuukaudessa ja ETF:n 50 euroa kuukaudessa.

 

Jos päädyt esimerkiksi sijoittamaan ETF:iin, valitse Nordnetin sivuilta Kaupankäynti-painike ja sieltä ETF-kuukausisäästäminen. Voit valita Nordnetin mallisalkun tai valita itse listasta mieluisat ETF-rahastot. Itse suosin ETF-rahastoja, joissa osingot sijoitetaan takaisin rahastoon eikä makseta rahaston omistajille. Nämä ETF-rahastot on merkitty sanalla Kasvu.

Muista, että jos sinulla tulee kysymyksiä liittyen Nordnetin palveluihin, voit aina soittaa heidän asiakaspalveluunsa. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun olen sinne itsekin rimpauttanut. Kerran esimerkiksi halusin tietää, mitkä ETF-rahastot täyttävät vastuullisen sijoittamisen kriteerit, niin ei mennyt kuin muutama minuutti ja minulla oli näiden rahastojen nimet tiedossa.

Kun olet valinnut mieluiset rahastot tai ETF:t ja tallentanut suunnitelmasi, voit jatkaa elämästä nauttimista. Toki suosittelen, että käyt kerran katsomassa, että kuukausisäästösopimus on lähtenyt pyörimään oikein. Sen jälkeen voit sitten luottaa automatisoituun systeemiin ja rentoutua. Sinusta on nyt tullut sijoittaja.

Tulevaisuus sijoittajana

Nyt kun olet päässyt sijoittamisen makuun saattaa olla, että innostut siitä enemmän. Tai sitten voi olla, että seuraavat 20 vuotta sijoitat samalla kaavalla etkä sen kummemmin edes ajattele asiaa. Oli kummin vain, tärkeintä on, että olet aloittanut. Kyllä se sijoitus siellä kasvaa vuosien saatossa, vaikka laskukausiakin varmasti mahtuu mukaan.

Oma sijoitusstrategiani on tällä hetkellä selkeä. Sijoitan kuukausisäästösopimuksella ETF-rahastoihin. Tarkoitus on sijoittaa niihin vähintään seuraavat 20 vuotta, mutta toivon mukaan sijoitettava kuukausisumma kasvaa ajan kanssa. Edit: vuoden 2019 lopulla innostuin ETF-rahastojen lisäksi suorista osakkeista. Tekemällä oppii ja kiinnostus kasvaa 🙂 

Haastatellessani viime vuoden marraskuussa Martin Paasia, Nordnetin talousasiantuntijaa, sain vahvistuksen sijoitusstategialleni. Martin sanoi, että kuukausisäästäminen matalakuluisiin rahastoihin, on fiksuin ja tehokkain tapa sijoittaa rahat. Tsekkaa haastattelun pätkä alta, jotta voit itsekin vakuuttua sijoittamisen yksinkertaisuudesta.

  • Johanna

 

 

 

*Osa tällä sivuilla olevista linkeistä on affiliatelinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa tutustua sivustoon. Mikäli päädyt rekisteröitymään Nordnetin asiakkaaksi, saan siitä komission.

HUOM! Tätä tekstiä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettäää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.