Moni pohtii yrittäjäksi lähtemistä, mutta mitä vanhemmaksi tai velkaantuneemmaksi tullaan, sitä vaikeampaa on lähteä vakituisesta palkkatyöstä, joka tuo turvaa. Aina ei kuitenkaan tarvitse jäädä kokonaan pois töistä, vaan yrittäjyyttä voi kokeilla vähäriskisemmin sivutoimena. Niin sanottu hybridiyrittäjyys yhdistää palkkatyön ja yrittäjyyden. Silloin työn ohessa voi turvallisesti kokeilla liikeidean kannattavuutta. Jotkut ovat hybridiyrittäjyyden myötä havainneet, että oma bisnes on kannattava, ja vähentäneet työnantajalle tehtyjä työtunteja pikkuhiljaa. Näin täyspäiväiseksi yrittäjäksi siirtyminen tapahtuu luonnollisesti ja hallitusti.

Harrastuksesta liikeideaksi

Eräs työkaverini aloitti aikoinaan harrastuksesta alkaneen terveys- ja liikuntakonsultoinnin sivutoimisesti, ja yllä kuvatulla tavalla siirtyi piakkoin täyspäiväiseksi yrittäjäksi, kun kysyntä yllätti positiivisesti. Itselläni on toiminimi, jolla aikoinaan tarjosin tanssiopetusta eräässä tanssikoulussa päivätyön ohessa. Tämäkin juontui harrastuksesta, eikä tuntunut edes työltä. Samalla kun tein töitä rakkaan harrastukseni parissa, huomaamatta ansaitsin siitä lisätuloa. Kun ihminen suhtautuu intohimoisesti asiaan, sen eteen tehty työ ei tunnu pakotetulta vaan nautinnolliselta. 

Alustatalouden tarjoamat mahdollisuudet

Nykypäivänä alusta- ja jakamistalouden avulla voidaan helposti ryhtyä sivutoimiyrittäjäksi tai hankkia sivutuloa. Esimerkiksi sijoitusasunnon vuokraaminen Airbnb:ssä on yhä useamman asuntosijoittajan valinta normaalin vuokrasopimuksen sijaan. Tätä aihetta Rahamediassa tarkemmin käsittelee Etta blogissaan Milli. Myös oman asunnon vuokraus esimerkiksi matkustamisen ajaksi kasvattaa matkakassaa mukavasti sekä mahdollistaa joidenkin kulujen vähentämisen vuokratuloista.

Alustatalous mahdollistaa myös käyttötavaran vuokraamista, esimerkiksi lainaamalla autoa nettisivujen kautta. Suomessa toimii muutama nettisivu, jonka kautta voi laittaa oman auton tunti-, päivä- tai viikkovuokralle. Oma autoni seisoo parkissa viikot käyttämättömänä, joten lisätulo siitä houkuttelee. Ajetut kilometrit kuluttavat toki autoa ja vaikuttavat sen arvoon, ja lisäksi vuokraus vaatii omanlaista vakuutussopimusta. Näitä asioita on syytä punnita, jos harkitsee auton vuokraamista. Alustatalouden Uber tarjoaa mahdollisuuden ryhtyä sivuyrittäjäksi, ja myös Woltin kuskit tekevät hommia omalla toiminimellään. Näitä töitä voi tehdä joustavasti, silloin kun itselle sopii. Blogit ja some ovat tietysti ihan oma tarinansa.

Eräs ystäväni siirtyi yrittäjäksi niin, että jatkoi saman yrityksen palveluksessa, mutta työsuhde muuttui alihankintasopimukseksi. Hän siis tekee samaa it-alan työtä, mutta laskuttaa siitä vanhaa työnantajaa. Tuolloin hyvänä puolena on se, että tunti- tai kuukausiliksa on isompi, mutta toisaalta silloin joutuu itse huolehtimaan vakuutus- ja eläkemaksuista. Hän pääsee kuitenkin vähentämään tuloistaan paljon päivittäisiä menojaan kuten kilometrit, työkoneet tai puhelimen. Yrittäjyys tuo myös enemmän vapautta sen suhteen, kenelle tekee työtä, ja antaa mahdollisuuden optimoida kannattavuutta eri tavalla kuin kiinteäpalkkainen työ. 

Jos sinulla on jotain erityisosaamista tai jokin asia kiinnostaa sinua erityisen paljon ja haluat kokeilla tienata sillä, hybridiyrittäjyys voi olla sinua varten. Jos yritysideasi vaatii paljon ajallista ja rahallista investointia, silloin iltatyö silloin tällöin ei tietenkään riitä.