Jahkailu on menetettyä rahaa

Pohtiminen ja erilaisten tilanteiden puntarointi on hyvästä. Jos valitun päätöksen takana on tehty ajatus- ja selvitystyötä, on onnistumisen todennäköisyys suurempi kuin pikaistuksissa tehdyissä valinnoissa. Sanotaankin, että maltti on valttia. Tämän allekirjoitan, mutta rajansa on siinäkin. Joskus voi olla myös niin, että se mitä luulemme maltiksi voikin todellisuudessa olla saamattomuutta, turhaa jahkailua ja liioiteltua varovaisuutta.

Järkevän harkitsevuuden ja saamattomuuden ero on hiuksenhieno.

Aika on rahaa

Sijoittamisessa aika todellakin on rahaa, joten liika jahkailu voi merkittävästi hidastuttaa vaurastumistasi sekä hieman kärjistäen ilmaistuna, voit itse aiheuttaa itsellesi sen, ettei taloudessasi meinaa tapahtua positiivista muutosta. Mitä aiemmin aloitat sijoittamisen, sitä pidempi on sijoitushorisonttisi ja mitä pidempi horisontti on, sen parempi lopputulos. Otetaan esimerkki korkoa korolle- laskelman avulla.

Tässä esimerkissä sijoitetaan täsmälleen sama summa, 1000 euroa kerralla ja katsotaan millainen summa olisi kasvanut tuotto-odotuksen mukaisesti* eri sijoitushorisonteilla laskettuna.

  • Sijoitusaika 5 vuotta, on sijoitussalkku kasvanut 1418 euroon, eli tuoton osuus on 418 euroa.
  • Sijoitusaika 25 vuotta, on sijoitussalkku kasvanut 5725 euroon, eli tuoton osuus on 4725 euroa.
  • Sijoitusaika 50 vuotta, on sijoitussalkku kasvanut 32 780 euroon, eli tuoton osuus on 31 780 euroa.

Melkoiset erot loppusummissa, eikö totta!

*Keskimääräinen osakkeiden vuosituotto on pitkällä aikavälillä ollut noin 7%. Esimerkkiin lasketun tuottolaskurin löydät täältä.

Hidasta inflaatiota sijoittamalla

Ajan kuluessa rahan ostovoima heikkenee ja hinnat nousevat. Puhutaan inflaatiosta, mikä tarkoittaa sitä, että vastaavalla summalla saat ostettua vähemmän kuin sait aiemmin. Onneksi voit vaikuttaa tilanteeseen siten, että unohdat rahan makuuttamisen tilillä ja sijoitat. Sijoituskohteen valinta on vähimmilläänkin onnistunut, jos sen tuotot ovat suuremmat kuin inflaatio.

Lue Niinan blogi inflaation vaikutuksista omaan talouteen.

Etsinnässä täydellinen diili

Onko niitä edes? Tai kuinka monelle se on sattunut ensimmäiselle kerralle? Aivan.

Pitkään jatkuva arpominen ja jahkailu ei aina paranna tilannetta. Monesti on parempi hypätä junan kyytiin kuin jäädä pysäkille odottamaan seuraavaa. Etumatkaa voi olla vaikea kuroa umpeen, kuten edellä olevasta laskelmasta voit huomata.

Otetaanpa toinen esimerkki, tällä kertaa asuntosijoittamisesta.

Sijoitusasunnon laina lyhenee kuukausittain aina vuokranmaksujen kilahtaessa tilille. Tämän lisäksi voit saada vielä positiivista nettokassavirtaa. Niin kauan kuin etsit sijoitusasuntoa, et pääse nauttimaan edellämainituista.

Esimerkkinä: Ajatellaan, että sijoitusasunnon laina lyhenee joka kuukausi 250 eurolla ja lisäksi saat asunnosta nettokassavirtaa 50 euroa, tekee tämä kuussa 300 euroa. Vuodessa tämä tekee 3600 euroa.

Jos etsit ja jahkaat asunnon oston kanssa vaikka 5 vuotta, teoriassa ajateltuna "menetät" 18 000 euroa (3600 x 5).

Kaiken lisäksi voit mahdollisesti päästä nauttimaan asunnon markkinahinnan noususta, joka voi joillain alueilla olla merkittäväkin.

Lue lisää sijoitusasunnon kannattavuuden arvioimisesta blogistani.

Tekemällä opit, jahkailemalla menetät vain aikaa

Parhaimmat opit tulevat omista kokemuksista. Kantapään kautta tulleet opit ovat ne kivuliaimmat, mutta ehkäpä ne kaikkein opettavaisimmat. Mitä enemmän sijoituskilometrejä on taustalla ja sijoituskohteita on osattu hajauttaa (sekä eri kohteisiin että ajallisesti), sitä vähemmän ainakaan samoja virheitä tulee toistettua ja sitä todennäköisemmin omaan salkkuun saa napattua yhä parempia sijoituksia.

Oma tarinani

Olen ollut aikamoinen jahkailija mitä rahan sijoittamiseen tulee. Olen saattanut pohtia erinäisiä sijoituspäätöksiä vuosi tolkulla ja lukenut valtavan määrän asiasta ennen kuin olen uskaltanut ottaa konkreettisia askeleita.

Minulla olisi ollut mahdollisuus aloittaa sijoittaminen aikaisemmin. Kun aloitin sijoittamisen noin 15 vuotta sitten olisin voinut sijoittaa suurempia summia. Olisin voinut aloittaa kuukausisäästämisen aiemmin. Työelämään päästyäni ja vakituisen työn saatuani olisin voinut hakea lainaa sijoitusasunnolle  vaikkei minulla ollut edes omaa asuntoa. En halua edes ajatella, kuinka paljon olen "menettänyt rahaa" ja erityisesti kokemuksia ja arvokkaita oppeja jahkaillessani.

Tätä olisi pitänyt- listaa voisi jatkaa pitkästikin, mutta jossittelu on sekä turhaa että lannistavaa. Ehkä tätä lukiessasi tunnistat samanlaisia kohtia omassa historiassasi? Jälkeenpäin katsottuna saatat löytää paikkoja joissa olit ollutkin kiinnostunut sijoittamisesta, mutta et vain saanut tehtyä asialle mitään. Joukossa oli varmasti paljon relevantteja syitä kuten pienet tulot, mutta ehkäpä syynä saattoi olla myös ihan vain niin kovin yleinen jossittelu?

En kannusta roiskaisemaan rahojaan johonkin kapakassa kuultuun pomminvarmaan sijoituskohteeseen. En myöskään kannusta sijoittamaan tai ylipäänsä käyttämään rahaa summanmutikassa yhtään mihinkään. Mutta siihen haluan kannustaa, että rohkenet ottaa askeleita kohti vaurastumista. Että saisit aikaiseksi aloittaa sijoittamisen tai jos olet jo aloittanut, ehkäpä lisäämään sijoitussummaa, ottamaan haltuun uusia sijoituskeinoja eli siis ihan konkreettisesti tekemään asioita.

Toivottavasti sait tästä inspiraatiota! :)

PS. Instagramista voit seurata mun sijoitusmatkaani.

Edellinen
Edellinen

Mitä asioita seuraan yhtiöiden osavuosikatsauksissa?

Seuraava
Seuraava

Näin ostin ensimmäisen sijoitusasunnon