Vastuullisempaa pukeutumista: Arvostelussa "Planetaarinen vaatekaappi" -kirja

Kulutuskulttuurimme elää jatkuvassa muutoksessa, ja erityisesti vaateteollisuus on noussut keskiöön sen merkittävien ympäristövaikutusten takia. Sissi Penttilän ja Aku Varamäen kirjoittama "Planetaarinen vaatekaappi" tarttuu tähän polttavaan aiheeseen. Teos ei pelkästään tuo esille vaateteollisuuden haasteita, vaan se myös esittelee lukuisia käytännön keinoja, joilla kuluttajat voivat omaksua kestävämpiä pukeutumistapoja.

Kirja, jota voi suositella kaikille vaatteita käyttäville

“Haalimme aina vain lisää vaatteita, ja samaan aikaan luemme uutisia jätevuorista, kasvavista päästöistä ja romahtavista tehtaista. Emme osaa pitää huolta vaatteistamme emmekä erota tarvetta mieliteosta.”

Planetaarinen vaatekaappi on syväsukellus kestävään pukeutumiseen

"Planetaarinen vaatekaappi" erottuu tavastaan käsitellä aihettaan. Kirjassa ei kysellä tunteita jokaista vaatetta kohtaan tai anneta vinkkejä vaatekaapin läpikäyntiin. Näitä kirjoja on jo tarpeeksi. Sen sijaan, että kirja olisi tarjonnut perinteisiä järjestelylistoja, se keskittyy auttamaan lukijaa ymmärtämään planetaarisen vaatekaapin tarpeellisuuden. Konkreettisimmat vinkit kirjassa on oman tyylin löytämiseen oleva kattava kysymyslista ja vaatehaasteet. 

Penttilä ja Varamäki tuovat esiin omia kokemuksiaan ja valintojaan pukeutumisessa, mikä tekee kirjasta inhimillisen ja samaistuttavan. Teksti on suoraviivaista ja ymmärrettävää, ja se etenee kuin faktapohjainen podcast, mikä tekee äänikirjaversiosta varmasti myös nautittavan kokemuksen.

Kirja ohjaa lukijaa tarkastelemaan kriittisesti omia pukeutumistottumuksiaan, ja herättää ajattelemaan uudelleen yleisiä käsityksiä uusien vaateostojen tarpeellisuudesta. Erityisesti teoksen esimerkit, kuten pohdinta siitä, huomaako kukaan jos käytät samaa asua useasti, muistutti minua siitä, kuinka paljon uusia vaatekappaleita oikeasti tarvitsemme ja kuinka paljon toiset muistavat, jos pidän samaa asua usein. Yhtä paljon, kuin minä uutistenlukijan asuun eli ei yhtään.

viiden tai seitsemän vaatteen vuosi -haaste

Tämän vuoden alussa lähdin mukaan Varamäen ja Thurénin lanseeraamaan “Viiden vaatteen vuosi” -haasteeseen. Osallistuminen "Viiden vaatteen vuosi" -haasteeseen on vaikuttanut merkittävästi kulutustottumuksiini. Olen alkanut pohtia huolellisemmin, miksi jotkut vaatteet ovat useammin käytössä, mitkä värit dominoivat vaatekaapissani ja mitä vaatteita sieltä vielä puuttuu. Toistaiseksi olen löytänyt muutaman aarteen kirpputoreilta – pari paitaa ja mekon – mutta en ole ostanut yhtään uutta vaatetta kaupasta.

"Planetaarinen vaatekaappi" -kirjan mukaan suositus on ostaa korkeintaan seitsemän uutta vaatetta vuodessa, kengät mukaan lukien. Kirja painottaa laadukkaiden ja kestävien vaatteiden merkitystä, jotka kestävät hyvin käytössä. Itselleni on tärkeää, että vaatteeni ovat paitsi laadukkaita, myös tuovat iloa päiviini. Tämän vuoksi olen ollut varovainen uusien vaatteiden hankinnassa, sillä en halua tehdä hutiostoksia, jotka jäävät käyttämättömiksi.

Jos olet tottunut ostamaan vuodessa enemmän kuin seitsemän uutta vaatetta, Planetaarisen vaatekaapin -haasteen avulla voit oppia säästämään rahaa tai käyttämään samat rahat laadukkaampiin vaatteisiin. Tämä ei ainoastaan edistä taloudellista hyvinvointiasi, vaan myös auttaa sinua rakentamaan kestävämmän vaatekaapin, joka palvelee sinua useita vuosia.

Itse olen tehnyt kaksi tärkeää päätöstä tulevaa vaateostoskäyttäytymistäni varten. Ensinnäkin suosin jatkossa kotimaisia vaatemerkkejä, mikä ei ainoastaan tue paikallista taloutta ja pienyrityksiä, vaan myös vähentää vaatteideni hiilijalanjälkeä, sillä tuotteet eivät matkaa pitkiä matkoja päästäkseen luokseni. Lisäksi kotimaisten merkkien tukeminen läpinäkyvämpää tuotantoketjua. Toiseksi, varasin ajan värianalyysiin ensi heinäkuulle. Värianalyysi auttaa ymmärtämään, mitkä värit sopivat ihoni sävyyn, silmien ja hiusten väriin parhaiten, mikä puolestaan auttaa tekemään tietoisempia ja itsevarmempia vaatevalintoja. Värien parempi ymmärrys auttaa välttämään hutiostoksia, jotka eivät tunnu omilta ja jäävät käyttämättä.

Uskon, että nämä päätökset auttavat minua tekemään tulevaisuudessa vielä parempia ja kestävämpiä vaatevalintoja. Vahvistamalla omaa tyylitajua ja suosimalla vastuullisesti tuotettuja vaatteita, pystyn rakentamaan vaatekaapin, joka ei ainoastaan näytä hyvältä, vaan myös kestää käytössä ja tukee kestävämpää tulevaisuutta.

Inspiroidu kestävämmästä pukeutumisesta

Kun puhumme kestävästä pukeutumisesta, on tärkeää muistaa, että jokainen pienikin teko ja valinta ovat osa muutosta. Osallistumiseni "Viiden vaatteen vuosi" -haasteeseen on innostanut minua vielä syvemmin perehtymään vastuulliseen kuluttamiseen. Jos olet kiinnostunut tekemään omia, tietoisia vaatevalintojasi, suosittelen lämpimästi tutustumaan "Planetaarinen vaatekaappi" -kirjaan. On aika ottaa askeleita kohti kestävämpää vaatekaappia!


-Mari, Varallisuusprojekti

Edellinen
Edellinen

Flippaisinko asunnon? Esittelyssä Vaurastu asuntoflippaamisella -kirja

Seuraava
Seuraava

Eläkkeestä, kuolemanpelosta ja kultaisesta keskitiestä (eli kuinka nauttia nykyhetkestä ja silti varautua tulevaan)