Miksi lapselle kannattaa sijoittaa - 6 hyötyä

Kukapa vanhempi ei haluaisi lapselleen parasta. Vanhempien toiveena yleensä onkin, että lapsi saisi elää suurista huolista vapaata ja turvattua elämää. Taloudellinen turva on osa lapsen ja aikuisen hyvinvointia. Yhtä lailla kun vanhemmat haluavat luoda lapselleen hyvinvointia esimerkiksi terveyden tai opintojen rintamalla, on kannattavaa luoda pohjaa taloudelliselle hyvinvoinnille. Lapselle sijoittaminen on oiva keino luoda taloudellista varmuutta ja turvaa lapsen tulevaisuuteen.  

Lapselle sijoittamisessa on monta etua. Tässä blogitekstissä kerron kuusi hyötyä siitä, miksi mielestäni lapselle kannattaa sijoittaa. Lisäksi tulet huomaamaan konkreettisen laskelman avulla, että pienenkin summan säännöllisesti sijoittamalla, on mahdollisuus saada aikaan mieletön summa!

1. Taloudellisen hyvinvoinnin turvaaminen

Lapselle sijoittaminen antaa mahdollisuuden auttaa lasta pärjäämään taloudellisesti. Se myös auttaa luomaan turvaa lapsen tulevaisuudelle. Säännöllisellä sijoittamisella on mahdollisuus rakentaa lapsen nimiin pientä pääomaa, jonka lapsi voi esimerkiksi aikuistumisen kynnyksellä hyödyntää. Kotoa pois muuttaminen yhdistettynä opiskelijatuloihin on paikka, jossa säästöistä ei olisi haittaa. Lapselle sijoitettua pesämunaa voikin hyödyntää vaikkapa ensiasunnon ostoa ja kalustamista varten, jotka ovat varsin suuria menoeriä. Sijoittamisen avulla lapselle säästettyä rahamäärää on mahdollisuus kasvattaa pelkän pankkitilillä makuuttamisen sijaan.

2. Nuori ikä hyötyy korkoa korolle-ilmiöstä

Lapselle sijoittaessa aika on puolella. Pienistäkin summista kasvaa ajan myötä iso potti, sillä sijoitettu rahaa kasvaa korkoa korolle -ilmiön ansiosta. Pitkässä juoksussa tästä on todella suuri hyöty.  Otetaan esimerkki:  

  • Jos lapselle aloitetaan sijoittamaan ennen hänen ensimmäistä syntymäpäiväänsä 50 eurolla kuukaudessa ja sijoittamista jatketaan siihen saakka kunnes lapsi täyttää 18 vuotta, on sijoitusten arvo miltei 22 000 euroa.

  • Tuoton osuus tuosta summasta on noin puolet eli 11 000 euroa(7 % tuotto-odotuksen mukaan*).

  • Jos sama rahamäärä jemmattaisiin nollakorkoiselle pankkitilille, summa olisi siis noin 11 000 euroa. Korkoa korolle -vaikutuksen vuoksi rahamäärä saatiin siis tuplattua!

  • Jos sijoittamista jatkettaisiin vielä 50 vuotiaaksi saakka samalla 50 euron kuukausisummalla, olisi sijoitusten arvo reilu 275 000 euroa, josta tuoton osuus olisi huikeat 245 000 euroa. Nollakorkoiselle pankkitilille säästettynä summa olisi noin 30 000 euroa. Mieletön ero, eikö totta? Aika todellakin on sijoittajan ystävä!

*(Helsingin pörssin keskimääräinen tuotto on viimeksi kuluneen 15 vuoden aikana ollut keskimäärin 7% vuodessa. Mennyt ei kuitenkaan ole tae tulevaisuudesta.)

"Mitä aiemmin aloittaa, sitä enemmän korkoa korolle-ilmiö hyödyttää.”

.

3. Hyöty pitkästä horisontista

Korkoa korolle vaikutuksen lisäksi, pitkä sijoitushorisontti tasaa myös pörssissä tapahtuvia heilahteluja pitkällä aikavälillä. Pörssissä on tavallista, että välillä kurssit nousevat ja välillä laskevat. Kun aikajänne sijoittamiseen on useita vuosikymmeniä, ei yöuniaan tarvitse menettää lyhyiden heilahteluiden ja laskujen vuoksi.

Lisäksi sijoitusten lunastuksen voi ajoittaa sopiviin hetkiin eikä niitä kannata lunastaa pahimmassa aallonpohjassa. Pitkässä sijoitushorisontissa voi halutessaan ottaa myös enemmän riskiä, sillä jo muutaman vuosikymmenen aikana talouden heilahteluilla on tapana tasaantua.

4. Lapsi saa esimerkin sijoittamiseen

Usein perheen tavat säästämiseen ja sijoittamiseen opitaan kotoa ja näiden kotona opittujen tapojen toteuttamista jatketaan aikuisiällä.  Jos perheessä on sijoitettu lapselle ja siitä on keskusteltu hänen kanssaan, hyvin usein lapsi aikuistuttuaan jatkaa sijoittamista myös omasta kukkarostaan. Esimerkin kautta lapsi oppii myös sen ettei sijoittaminen ole vaikeaa, ja sitä voi ja nimenomaan kannattaa harrastaa.

5. Sijoittamisesta tulee rutiini

Säännöllinen sijoittaminen ja toistuvuus luo rutiinin. Rutiineilla on pitkässä juoksussa valtava vaikutus, kuten aiemmin esitetyssä korkoa korolle-ilmiön laskelmasta voi huomata. Pitkään jatkunut sijoittaminen muodostaa vuosien saatossa mukavia kasvukäyriä joita on mielenkiintoista seurata. Rutiinin muodostumista helpottaa sijoittamisen automatisointi eli kuukausisäästösopimuksen tekeminen.

Kuukausisäästämisestä lapselle voit lukea lisää täältä. Konkreettiset ohjeet sijoittamisen aloittamiseen täältä.

6. Kaupan päälle talouskasvatusta

Sijoittaminen voidaan nähdä myös tärkeänä osana talouskasvatusta. Kun lapselle kertoo siitä, että hänelle sijoitetaan, saadaan todennäköisesti aikaan mukavia keskusteluja aiheesta. Lapsen ikätasosta riippuen voi kertoa esimerkiksi millaisia sijoituksia lapsi omistaa ja miten nämä sijoitukset ovat lapsen salkussa kehittyneet. Näitä on mukava myös tutkailla yhdessä.

Sijoittaminen aukeaa yleensä parhaiten esimerkkien kautta. Lapselle voi kertoa, että omistamalla rahastoa tai osaketta X, hän omistaa pienen palan kyseisestä yrityksestä. Lapsen salkkuun voikin olla mielekästä valita jonkun sellaisen yrityksen omistusta, jonka hän tuntee. Aina ei tarvitse ostaa yrityksen osakkeita suoraan, vaan rahastotkin käyvät. Esimerkiksi jenkkimarkkinoille sijoittavissa indeksirahastoissa on lähes poikkeusetta mukana Applea, jonka valmistamat Ipadit, Iphonet, AirPodsit ja Macit ovat tämän ajan nuorille hyvin tuttuja. Lapsesta voikin olla todella siistiä omistaa Applen valmistamien tuotteiden lisäksi pieni pala kyseistä yritystä!

Kaiken lisäksi lapsi tai nuori voi kiinnostua taloudesta ihan eri tavalla ja haluta tutkia aihetta lisää. Sijoitussalkun tutkailu voi lisätä lapsen tai nuoren motivaatiota laittaa sijoituksiin itsekin rahaa. On hyvä kuitenkin hyvä, että nuorta autetaan ja neuvotaan tarpeen mukaisella tavalla ja riittävän pitkään, jotta vältytään pahimmilta karikoilta.

Tässäpä vinkit siitä miksi lapselle kannattaa sijoittaa. Toivottavasti nämä vinkit tuovat motivaatiota ja innostusta aloittaa lapselle sijoittaminen! :)

Millaisia ajatuksia sinulla on lapselle sijoittamisesta?

  • Etta

HUOM! Tätä tekstiä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.

Edellinen
Edellinen

Raha parisuhteessa

Seuraava
Seuraava

Miten toimin osakesijoittajana? 10 vinkkiä