Miten meni vuosi 2020 ja millä mielin vuoteen 2021?

Eriskummallinen vuosi 2020 lähestyy loppuaan. Nyt on hyvä aika tarkastella, miten kulunut vuosi meni, mitä tuli opittu ja millä mielin olen lähdössä seuraavaan vuoteen.  Aloitetaan tarina luonnollisesti siitä, millä mielin lähdin liikkeelle uudelle vuosikymmenelle.

Lähtökohdat vuoteen 2020

Olen jo lapsuudesta lähtien seurannut pörssiuutisia enemmän tai vähemmän. Muutamia aktiivisempia kausia sijoittajana on ollut, mutta pitkälti olen ollut ’buy and hold’-tyyppinen sijoittaja. Tähän uuteen vuoteen, ja vuosikymmeneen, halusin kuitenkin lähteä tietoisesti eri strategialla tavoitteena oli käydä aktiivisemmin kauppaa ja lyhyemmällä aikajänteelle. Tätä varten lähdin salkkuani jakamaan ’pitkään’ ja ’lyhyeen’.  Alkuvuodesta keventelin tietoisesti salkkua, jotta sain enemmän kassaa tilalle. Tavoitteena oli, että ikään kuin pyörittäisin tiettyä ’alkupääomaa’ ja vuoden lopussa arvioisin, kuinka hyvin tämän aloituspääoman olen saanut tuottamaan. Pitkään salkkuun sen sijaan ostaisin täydennyksiä vain, jos salkun perustan muodostavat laatuyhtiöt sattuvat droppaamaan.  

Vuosi lähti liikkeelle hyvin, sillä uutena osakkeen ostin Kemiraa, jonka ajattelin myydä myöhemmin. Mutta sitten alkoi tapahtua, sillä iski ….

...Covidpandemia...

Muistan, kun ensimmäiset tapaukset löydettiin Italiasta ja pörssi oli heti punaisella. Sitä heti innostui laskusta ja ajatteli, että kohta tulee hyviä ostopaikkoja. Ehkä oma virhe tässä vaiheessa oli se, että rupesin liikaa seuraamaan eri analyytikkojen ja ’asiantuntijoiden’ näkemyksiä, ja valtaosa oli sitä mieltä, että laskussa ollaan pidemmän aikaan. No, sitä itse mietti aina, että vieläkö mennään alemmas vai miten.  Välillä tuli tehtyä tarjouksia, ja hissukseen sitä sitten nousu alkoi hitaasti, mutta varmasti.

Tulos: tein ostoja mm. Harviaa, Valmetia ja lisäsin Nestettä ja Kemiraa, jota olin alkuvuonna ostanut. Ostomäärät jäivät aivan liian pieniksi, ja ihan pohjilta en noukkinut (kuten katsoo rauenneita ostotarjouksia näin jälkikäteen, niin hieman huvittaa, kun muutamia senttejä/kymmeniä senttejä ei silloin tullut yksittäisen päivän aikana tarjouksia korotettua).  Sitä ei tavallaan uskaltanut luottaa omiin tuntemuksiin eikä oikeastaan ainoaan vastarintaan kulkevaan näkemykseen, eli Jukka Lepikön Trader’s Clubisssa jo 25.3 teknisen analyysin perusteella muodostettuun väitteeseen, että ’pohjat on nyt nähty’.

Yksi suurimmista virheistä oli myös se, etten 'uskaltanut' ostaa Jumiaa, josta aiemmin olenkin jo kirjoittanut. Tässäkään tapauksessa en luottanut itseeni, kuten olisin vielä aiemmassa, pelkistetyssä ’buy and hold’ strategiassa tehnyt. Tein  muutamia ostotarjouksia tein noin $4 hintaan, mutta hinta taas lähti hiljalleen nousemaan… Itsellä on ko. firman  (tulevaisuuden) markkinapotentiaalista selkeä kuva, olen  Jumiaa itsekin Keniassa ollessa käyttänyt,  itsellä  myös kaikki Afrikan väestön demografiat hallussa etc. Eli, periaatteessa analysoin firmaa paljon ja ehkä liikaa annoin sijaa huonoille fundamenteille enkä uskaltanut satsata osakkeeseen kasvuyhtiönä. Aiempi strategiani (esim. finanssikriisin aikaan) on ollut luottaa omiin analyyseihin, etsiä kasvualoja, ja jos tällaisen yrityksen löydän, niin lähteä sitten isommalla satsauksella liikkeeseen. Kevään aikana kadotin tämän tunteen, ja täten tuli jäätyä hyvästä kasvusta osittain paitsi, sillä osake on noussut todella rakettimaisesti jopa +$48. Muutamia kertoja on tullut miettiä, että jos sen 1000osaketta olisi silloin ostanut, niin minkä tilin sitä sitten olisi tehnytkään. Menin nousuun mukaan myöhemmin, mutta luonnollisesti korkeimmilla hinnoilla en voinut (enkä voi enää) yhtä suuria määriä ostella. Itse asiassa jos rehellisiä ollaan, niin osakemäärä itselläni on todella pieni, mutta tarkoituksena lähinnä pystyä sanomaan, että ’omistajia ollaan’. Nythän osake vaikuttaa olevan somekeskusteluissa monen jenkkisijoittajan listalla ja osake tullut mukaan kaikenlaisiin algoritmeihin, joten ei ole enää pimennossa.  

Kesä-syksy – uusien yhtiöiden metsästystä

Kesällä etsin ’uusi tuttavuuksia’ erityisesti joko kasvuyhtiöistä sekä sitten jenkkien osinkoaristokraateista. Päädyin ostamaan Avidlya, jenkkipörssiin listattu australiaista Amcoria kuin myös AT&T.  Yhä enemmän rupesin myös kiinnostumaan yhtiöistä, jotka toimivat Kiinassa, sillä onko varaa olla pois Kiinan kasvusta? Uusiempien ennusteiden mukaan Kiina ohittaa USA:n  talousmahtina jo vuonna 2028. Syksyllä ostin Momoa, jolla on mm. ’Kiinan oma Tinder’ eli Tantan. Näen tämän  tulevaisuuden valoisana, ja osaltaan on sellainen osake, joka mielestäni ei ole vielä löydetty, ei ole lähteny vielä kovaan nousuun, ja voi olla, että jossain vaiheessa tulee Jumian kaltainen hypetys päälle. Tällä hetkellä tarkastelun alla on myös muutamia kiinalaisia sähköautoliiketoiminnassa olevia yhtiöitä.

Loppuvuodesta halusin myös päästä tähän #joulupukkiralliin mukaan. Eli, ostaa sellaisia osakkeita, jotka ovat pärjänneet hyvin tänä vuonna ja jotka aion myydä pois. Halusin vielä katsoa miten toimii. Pienellä summalla ostin Verkkokauppa.com  - ok, plussalla ollaan, mutta ei niin kovaa nousua, kuin vähän ajattelin. Tammirallin olen varmaankin varmasti jättämässä väliin, mutta mitä olen seurannut, niin selkeästi tähän tammiralliin sijoittavia sijoittajia on liikkeellä.

Uusien tuttavuuksia lisäksi lisäsin Fortumia ja Keskoa, kun olivat molemmat lähellä asettamiani hintarajoja: näitä hyviä osingonmaksia ei tällainen itseni kaltainen tavallinen tallaaja voi väheksyä.

Mitä opin - tai olen koittanut oppia?

Tietoisesti olen koittanut vahvistaa oman mieleni hallintaa osakesijoittamisessa, tästäkin olen jo bloggaillut. Kevään aikana en mennyt minkälaiseen paniikkiin, koska olen kuitenkin pidemällä aikajänteellä liikkeellä, ja tiedän, että markkinat aina palautuvat, laskussa kannattaa ostaa. Seuraavia ’mantroja’ sen sijaan olen itselle hokenut:

  • kaikki plussalla myyty on kotiinpäin, vaikka liian aikaisin olisikin myyty. MUTTA älä myy kaikkia kerralla, sillä myöhemmin voi nousta vielä lisää

  • opettele ostamaan nousevaan kurssi, vaikkakin pieniä määriä

  • seuraa sijoitusalan ammattilaisten toimintaa, mutta luota omaan intuitioon, jos koet, että on tietoja, jota markkinoilla ei vielä ole laajasti saatavilla

  • jos et ole ostanut, älä murehdi sitäkään, sillä eihän siinä mitään ole menetetty

Rehellisesti myös täytyy todeta, että työssäkäyvänä, aktiivisesti harrastavana, kahden lapsen äitinä aika on rajallinen, ja kaikkia kiinnostavia yrityksiä ei ennätä analysoida tai markkinavolatiliteettia hyödyntämään, ja se täytyy vain hyväksyä.

Millä mielin vuoteen 2021?

Edelleen samalla ’taktiikalla’ kuin tähän vuoteen: koitan tehdä aktiivisempaa kaupankäyntiä lyhyellä salkulla, johon olen tietyn euromäärän varannut ja pitkään salkkuun ostan täydennystä vain mahdollisista dipeistä. Täytyy vielä laskeskella tarkempia euro- ja tai prosenttimääräisiä tavoitteita. Koitan aktiivisemmin myös hakea jakaa vinkkejä omien sijoittajatuttavien kanssa.

**

HUOM! Tätä tekstiä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä asuntoja. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.

Ps. Seuraa Sijoittajaleidia myös somen-kanavissa Instassa ja Facebookissa

Edellinen
Edellinen

Mitä taloudessani on tapahtunut reilun vuoden aikana?

Seuraava
Seuraava

Tämän vuoksi iso osa meistä ei koskaan vaurastu