Sijoittamisen aloittaminen noin tunnissa

*sisältää mainoslinkkejä, linkit merkitty *-merkillä

Postasin joku aika sitten Instagramiin kuvan, jonka olin bongannut ja kopioinut Linkedinistä. Kuvassa oli laskettu matematiikan kautta esimerkki siitä, mikä vaikutus arjen pienillä teoilla on lopputulokseen versus jos et tee mitään.

Idea oli napattu James Clearin ”Atomic Habits” -teoksesta (suomeksi: *”Pura rutiinit atomeiksi”).

Esimerkissä oli laskettu näin:

Kun et tee mitään: 1^365 = 1

Kun teet edes jotain: 1,01^365 = 37,7

Tässä yhtälössä, tuo 365 viittaa päivien määrään vuodessa.

(Joku tarkka huomasi, että laskussa oli pyöristysvirhe. Korjasin pyöristysvirheen nyt tuohon tekemääni blogikuvaan.)

Mielestäni tätä samaa ajatusta voi soveltaa sijoittamiseen ja etenkin sijoittamisen aloittamiseen. Joskus riittää, että edistät asioita edes pikkiriikkisen. Vaikutus lopputulokseen voi olla iso.

Tässä blogikirjoituksessa kerron miten sinä voit jo tänään ottaa sen pienen askeleen omalla vaurastumisen polullasi.

Julkaisin alunperin samasta aiheesta vanhoilla blogisivuillani, mutta koska sijoittamisen aloittamisesta kysytään niin usein, halusin pienillä muokkauksilla julkaista saman tekstin myös tänne Rahamedian blogiin.

Let’s go!

Kolme yleisintä väärinkäsitystä sijoittamiseen liittyen

Alkuun haluan taklata yleisimmät väärinkäsitykset sijoittamiseen ja sijoittamisen aloittamiseen liittyen.

Kokemukseni pohjalta yleisimmät väärinkäsitykset ovat:

1.       Sijoittamista täytyy kauheasti opiskella ennen kuin voi aloittaa.

2.       Sijoittaminen on aikaavievää.

3.       Sjioittaminen vaatii paljon pääomaa.

No, riippuu tietysti mistä sijoittamisesta puhutaan, mutta vaikkapa perinteinen rahastosijoittaminen ei vaadi kummemmin opiskelua, se ei todellakaan vie aikaa ja sen voi aloittaa pienellä pääomalla.

Ohjeistankin vasta-aloittelevaa sijoittajaa aloittamaan rahastoista, koska:

1.       Rahastoissa sinun ei tarvitse murehtia siitä mihin firmoihin rahasi hajautat, vaan joku toinen huolehtii siitä puolestasi. Riittää kun valitset rahaston teeman. Vaikkapa Suomi-rahastot sijoittavat tyypillisesti Suomen suurimpiin, pörssissä vaihdetuimpiin firmoihin.

2.       Rahastosäästämisen saa automatisoitua, eli sinun tehtäväksi jää vain valita kerran kuussa sinulle sopiva päivä, jolloin raha siirtyy rahastoon ja toimeksianto tapahtuu automaattisesti puolestasi.

3.       Monissa pankeissa muutama kymppi kuussa riittää.

Vaikeinta kaikessa uudessa on aloittaminen. Se, että luet tätä kirjoitusta on jo hyvä merkki ja osoittaa, että olet kiinnostunut. Vähän kuten tuossa alun ”tee edes jotain” -esimerkissä korostuu, pienillä teoilla voi olla iso vaikutus.

Näin aloitat sijoittamisen yhdessä tunnissa

Ohjeeni sijoittamisen aloittamiseen on kompakti ja simppeli. Tee seuraavat stepit ja voilà – olet sijoittaja!

Avaa arvo-osuustili (15 min)

·       Arvo-osuustili on pankkitili erityisesti sijoituksia varten. Sijoituksia ei voi säilyttää tavallisella tilillä. Huom. Kaikki pankit eivät edellytä arvo-osuustilin avaamista tavallisia rahastoja varten, vaan hoitavat säilytyksen puolestasi.

·       Ennen avaamista selvitä maksaako tilin pitäminen kuukausittain ja peritäänkö kuukausisäästämisestä jotain kuluja. Palveluntarjoajien hinnoissa on eroja, jotkut eivät veloita mitään.

·       Arvo-osuustilin voi avata omaan päivittäispankkiin tai esimerkiksi sijoittamiseen erikoistuneeseen Nordnetiin: *avaa maksuton asiakkuus. Tätä varten tarvitset pankkitunnukset.

·       Arvo-osuustilin voi avata myöhemmin myös toiselle palveluntarjoajalle ja niitä voi olla useampia. Rahastoja ei voi kuitenkaan siirtää pankista toiseen, koska ne ovat usein pankkikohtaisia.

·       Huom. Osakesäästötilille ei voi ostaa rahastoja.

Valitse rahasto (30 min)

·       Googlettamalla ”Mikä rahasto sopii minulle” löydät erilaisia työkaluja ja laskureita rahaston valintaan, esimerkiksi tästä. Rahastovalikoima vaihtelee palveluntarjoajan mukaan.

·       Asioita, joita voi pohtia: Onko maantieteellisellä alueella väliä? Onko toimialalla / firmoilla väliä? Kuinka paljon olet valmis ottamaan riskiä? Mitkä ovat palveluntarjoajasi suosituimmat rahastot / ETF:t? Mitkä niiden kulut ovat? Entä tuotot?

·       Vähäkuluisia rahastoja ovat yleensä ainakin ETF:t eli pörssinoteeratut rahastot (Exchange Traded Fund). Myös perinteisiä vähäkuluisia, ei-pörssinoteerattuja rahastoja löytyy joitakin. Googleta esimerkiksi ”Kuluton indeksirahasto”. Alle 1% on vähäkuluinen.

·       Kertamaksut (eli kuinka paljon kertasijoittamisesta peritään) ja juoksevat kulut (kuinka paljon voitosta napataan rahaston hoitamiseen) löytyvät rahaston avaintietoesitteestä.

Päätä summa ja tee kuukausisäästösopimus (10 min)

·       Päätä millä summalla haluat kuukausittain sijoittaa. Nyrkkisääntönä voisi olla minimissään noin 50 euroa per rahasto per kuukausi.

·       Summaa voi halutessaan pienentää tai suurentaa sijoittamisen aloittamisen jälkeen.

·       Tee sitten kuukausisäästösopimus haluamillesi rahastoille sille palveluntarjoajalle missä arvo-osuustilisi on ja jossa haluat rahastosijoittamisen aloittaa.

Tee toistuva suoraveloitus tililtäsi (5 min)

·       Varmista, että raha siirtyy käyttötililtäsi arvo-osuustilille / rahastoon. Tee siis toistuva kuukausimaksu siltä tililtä, johon saat kuukausittain säännöllistä tuloa.

Lue tästä myös Johannan postaus Seitsemän askelta sijoittamisen aloittamiseen.

Miksi kannattaa aloittaa rahastoista?

Osakesijoittamisessa on korkeammat riskit kuin rahastosäästämisessä. Rahastosäästämisessä, etenkin kuukausisäästämisessä, hajautat riskiä kaikista kustannustehokkaimmalla tavalla. Siksi rahastot ovat mielestäni paras tapa aloittaa sijoittaminen.

Itse aloitin sijoittamisen vuonna 2011 perinteisellä rahastosäästämisellä muutamalla kympillä kuussa. Olin silloin opiskelija. Alkuun laitoin isomman 500 euron suuruisen kertasijoituksen, jotta sain sijoitukselle vauhtia.

1,5 vuoden ajan sijoitin joka kuukausi 30-70 euroa rahastoon. Vuonna 2012 aloitimme ASP-säästämisen, jolloin laitoin rahastosäästämisen holdiin. Jätin rahaston kuitenkin tekemään töitä vuoteen 2014 asti, jonka loppupuolella lunastin rahaston pois.

Rahastoni oli tuolloin tehnyt myyntikulut huomioiden +37,3 prosentin tuoton vajaassa neljässä vuodessa. Ilman myyntikuluja tuotto olisi ollut +38,7 prosenttia. Aika kivaa arvonnousua.

Oheisesta linkistä pääset avaamaan maksuttoman arvo-osuustilin Nordnetiin ja aloittamaan sijoittamisen vaikka heti:

*Sijoita rahastoihin alk. 15 eur/kk

Kommentoi ja kysy, jos sijoittamisen aloittamiseen liittyen heräsi kysymyksiä!

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

 

 

 

Edellinen
Edellinen

Ulkoistin asuntosalkun hallinnan - kerralla ja kunnolla!

Seuraava
Seuraava

Airbnb majoittajaksi kolmessa viikossa