Miten säästää puskuriin?

Eilen lenkillä huomasin ajatusteni palaavan kerta toisensa jälkeen viime viikonloppuun, tarkemmin sanottuna lauantain autokaupoille. Instagramissa minua seuraavat varmaan muistavat, että meidän perheessämme on jo pidemmän aikaa kaivattu isompaa (ja ehjempää) autoa. Vauvan syntymän myötä perheessämme on kuusi henkilöä, joten seitsemänpaikkainen auto on välttämättömyys. Syy asian lykkääntymiseen ei niinkään ole raha, vaan yksinkertaisesti se, että minua ei kauheesti vähempää voi autot kiinnostaa. Raha autoa varten on ollut tilillä jo kauan, mutta jotenkin se silti kirpaisi ajatella, että käyttäisin sen autoon – olkoonkin, että perheemme todellakin tarvitsi isomman kulkupelin.

Kysyinkin Instagramissa, että inhottaako muita puskurin käyttäminen, ja sain kymmeniä viestejä, joissa kaikissa toistui sama sisältö – kyllä inhottaa. Työn ja tuskan takana kerätyt eurot pitäisi niin mielellään tilillä, koska tietää, miten hidasta on alottaa joko ihan alusta, tai ainakin vähän kauempaa taas. Se mitä myös kysyttiin, oli tämä: minkä verran on hyvä olla puskurissa rahaa, ja mitä sen jälkeen, kun se on täynnä? Ihan super hyvä kysymys! Avaan sitä tässä vähän lisää. 

Nyrkkisääntönä voi pitää, että puskurissa tulisi olla kolmen kuukauden tuloja vastaava summa.

Saan tällä hetkellä vanhempainpäivärahaa reilu 2000 euroa kuukaudessa, mutta tykkään ajatella tätä mun palkan kautta. Sitten kun palaan töihin, tulee palkkani nousemaan, mutta tällä hetkellä se on 2600 euroa kuukaudessa. Verojen jälkeen käteen jää noin 2000 euroa, joten minulle sopiva puskuri olisi 6000 euroa. Toki parisuhteessa on hyvä, että kummallakin osapuolella on puskuri kunnossa, koska jos p*ska oikeasti osuisi tuulettimeen ja kumpikin elättäjä jäisi vaikka ilman työtä, niin isompaa turvaa tuo kaksi puskuria.

Näin me teemme

Me teemme suositun Dave Ramseyn oppien mukaan, eli meillä on kaksi puskuritiliä. Ensimmäinen on isompi puskuri, johon tarkoituksena on saada kasaan 10 000 euroa, ja se raha on oikeasti aivan viimesijaista rahaa, jota ei ole tarkoitus käyttää ennen kuin vasta äärimmäisessä hädässä. Sitä ei siis käytetä esimerkiksi auton korjaamiseen, pesukoneen vaihtoon, matkusteluun, vaan se on esimerkiksi työttömyyttä tai vakavampaa sairastumista varten. 

Miks juuri 10 000 euroa? Eläisimme sillä noin neljä kuukautta, ja minusta se on sopiva aika saada elämä taas järjestykseen. Toki se voisi olla isompikin summa, mutta kovin paljon enemmän en halua tilillä pitää, koska tuoton kannalta se on kaikista huonoin vaihtoehto. Tällä hetkellä meillä on puskurissa ehkä tonni autokeissin jälkeen, joten matkaa tuon täyttämiseen menee taas reilusti. 

Tuon kymppitonnin lisäksi (jota siis nyt ei ole kasassa vielä), pidämme toisella tilillä aina 1000 euroa säästössä. Tämä tonni on tarkoitettu noihin yllä mainittuihin äkillisiin kuluihin. Kun sieltä otetaan rahaa, on tarkoitus siirtää sinne mahdollisimman nopeasti takaisin käytetyn summan verran, jotta siellä on aina se tuhat euroa. Tämä on se todellinen emergency fund. Kun aloitat puskurin kerryttämisen, ja haluat tehdä tällä tyylillä, kerää ensin tämä tonnin hätäraha. Jo se antaa paljon liikkumatilaa arkeen.

Mitä tehdä, kun puskuri on täynnä?

Jos sinulla on niin hyvä tilanne, että olet saanut puskurin omasta mielestä kerättyä, niin onnittelut!  Eikö olekin helpompi hengittää, kun tietää, että huonosti käydessä selviäisi ainakin muutaman kuukauden ilman tuloja? Nyt voikin taas laittaa haisemaan! Jospa nyt ei kuitenkaan.. Jos olet saanut puskurin säästettyä, laita toki sivuun joka kuukausi edelleen sama summa, mutta tällä kertaa se kannattaa laittaa tuottamaan. Eli sijoita se raha. Puskuri todellakin kannattaa olla, ja sitä kannattaa nimenomaan pitää tilillä, mutta yhtään enempää ei sinne kannata kerätä mitä on pakko.

Hyvä ja helppo tapa aloittaa sijoittaminen puskurin jälkeen on rahastot. Täältä löydät kirjoitukset, miten aloittaa sijoittaminen. Käy ihmeessä lukemassa! Rahastoissa saat paljon enemmän tuottoa, kuin mitä tilisäästämisestä, joten suosittelen ehdottomasti laajentamaan sijoittamisen puolelle, mikäli mahdollista. 

Mutta miltä sun puskuri näyttää? Onko se jo kasassa vai vielä tekeillä? 

Edellinen
Edellinen

Paljonko asuntosijoittaminen vaatii aikaa?

Seuraava
Seuraava

Verotuksen lyhyt oppimäärä