Viides askel: Kuinka saa säästettyä puskurirahaston?

Puskurirahasto auttaa arjessa

Voi ei, taas on tilillä nolla euroa! Miksi en osaa säästää? Puskurirahastoon säästäminen voi olla hankalaa, mutta ei kannata lannistua. Tässä muutamia vinkkejä, jotka onnistuvat myös silloin, kun tuloja on vähän.


Miksi puskurirahasto on tärkeä juttu ihan jokaiselle? Puskurirahasto auttaa meidät sellaisten huonojen aikojen yli, kun rahaa ei ole. Esimerkiksi jos jääkaappi hajoaa ja pitää tänään ostaa uusi tilalle, säästetty summa tilillä auttaa. Tai jos esimies ilmoittaa irtisanomisesta, pystyt pari kuukautta elämään puskurirahaston turvin.

Vaasan yliopiston taloustieteen professori Panu Kalmi sanoo, että pienenkin puskurisumman säästäminen opettaaa katsomaan tuloja ja menoja. Siten se voi olla alku pitkäkestoiselle säästämiselle ja sijoittamiselle. Kalmi sanoo, että säästötilejä kannattaa olla useampia.

-Eri säästötileillä voi säästää eri tarpeisiin. Yksi tili voi olla auton ostamista varten, yksi tili lomamatkaa varten ja yksi puskurirahasto. Sillä tavalla puskuritili ei tyhjene lomamatkan myötä, Kalmi sanoo.

Jokaisen oma mielenrauha vahvistuu siitä, kun tietää, että tilillä on riittävästi rahaa elämän perusmenoihin, kuten liikkumiseen ja asumiseen. Voi huolettomasti ajatella, että tuolla summalla pystyn elämään normaalielämää kolmekin kuukautta, vaikka tulovirta jostain syystä katkeaisi.

Puskurissa riittävä summa on noin kolmen kuukauden menoja vastaava summa. Summa vaihtelee sen mukaan, miten paljon kuukausittain on pakollisia menoja: Toisella se voi olla 500 euroa kuukaudessa ja toisella 2500 euroa kuukaudessa. Pakollisiin kuluihin kannattaa laskea asumiskulut, ruokaostokset, liikkuminen eli polttoaine tai bussilippu, lainat ja laskut.

Mikä on sinun tavoitteesi?

Monella ihmisellä saattaa olla isoin haaste aloittaa puskurirahaston säästäminen. Jos tuloja on vähän, aloittaminen kannattaa tehdä ”huomaamatta”, eli niin pienellä summalla, että se ei vähennä rahaa muista menoista. Esimerkiksi kymmenen euroa on hyvä aloitussumma.

-Jos tuloja on enemmän, on hyvä laittaa 100-500 euroa säästöön kuukausittain. Kannattaa asettaa verkkopankissa automaattinen tilisiirto niin, että summa siirtyy automaattisesti puskuritilille, professori Panu Kalmi sanoo.

Verkkopankissa on hyvä asettaa puskuritili niin, ettet voi ottaa sieltä rahaa pois helposti. Esimerkiksi Osuuspankissa on toiminto, jonka voi itse laittaa tilille. Sen ansiosta vuorokauden aikana tililtä voi siirtää vain kymmenen euroa pois. Tällä tavalla isoin ostohimo laantuu, kun isoa summa ei saa käsiinsä.

Päätä jo alussa tavoite, miksi haluat säästää puskuritilille. Se voi olla vaikka jokin näistä:

  1. Olet varautunut irtisanomiseen ja lomautuksiin

  2. Olet varautunut eläkevuosiin

  3. Olen varautunut korkojen nousuun

  4. Voit ostaa uuden kodinkoneen rikkoutuneen tilalle

  5. Voit maksaa muuttokulut, jos muutat uuteen kotiin

  6. Voit ostaa uuden auton rikkoutuneen tilalle

  7. Haluat rakentaa taloudellista mielenrauhaa itsellesi

Miten edetä säästämisen kanssa?

Pienistä tuloista säästäminen vie enemmän aikaa. Jos laittaa kymmenen euroa säästöön, kymmenen kuukauden päästä kasassa on sata euroa. Summa voi tuntua tosi isolta summalta ja voit juhlia suoritustasi. Olet päässyt hienosti tasolle yksi!

Toisaalta voi tuntua, että eteneminen on hidasta, koska kasassa on sata euroa. Sinun pitää muistaa, että säästäminen ei ole pikamatka, vaan vaatii keskittymistä. Tässä vaiheessa muistuta itsellesi alussa esittämäsi tavoite, sillä sen muistaminen helpottaa säästämistä. Säästämisestä tulee mukavaa, kun palkitsee itsensä päästyään tiettyyn summaan asti. Esimerkiksi tuhat euron ylitettyään syö erikoisen illallisen ystävien kanssa ja 2000 euroa ylitettyään yöpyy hotellissa.

Sitten kun on saanut puskuritilille kolmen kuukauden menoja vastaavan summan, kannattaa siirtää säästäminen sopivaan sijoituskohteeseen, ohjeistaa Panu Kalmi. Jos puskuritilillä on yli 4000 euroa rahaa, se ei ole rahan arvon alentumisen takia hyvä juttu. Esimerkiksi matalakorkoinen indeksirahasto voi olla aluksi hyvä sijoituskohde, jolla pääsee tutustumaan sijoittamiseen.


Muistilista

Millaisia ostoksia kannattaa harkita?

Jotta säästäminen pääsee alkuun, kannattaa harkita, mitä ostaa. Pohdi ainakin näiden asioiden ja tunteiden kohdalla, kannattaako ostaa.

  1. Ostan saadakseni mielihyvää. → Miksi tarvitset mielihyvää tuotteiden ja palveluiden kautta? Voisiko mielihyvää saada myös jo sinulla olevista asioista?

  2. Ostan, koska oli kivan näköinen tuote. → Heräteostokset saattavat joskus olla harmittomia, mutta parin seuraavan viikon aikana heräteostos voi olla riesa.

  3. Ostan tuotteen/palvelun saadakseni ihailevia kommentteja ja katseita. → Uusi vaate voi tuntua hetken aikaa kivalta, kun muut sanovat sen sopivan sinulle hyvin. Kuitenkin vaate vanhenee ja trendi muuttuu ja sitten on taas ostettava uutta.

  4. Ostan, koska saan tuotteen/palvelun edullisesti. → Tarjoukset ja Black Friday voivat olla houkuttimia ostaa vaikka mitä. Jos et oikeasti tarvitse tuotetta/palvelua, menee raha hukkaan.

  5. Ostan koska se on trendikästä/näin tuotteen suositussa blogissa. → Trendien seuraaminen johtaa jatkuvaan ostamiseen ja rahan kulumiseen.

Edellinen
Edellinen

Asuntosalkku Kasvussa Podcastin toinen kausi tarjoaa kiinnostavia tarinoita ja vinkkejä kokeneilta asuntosijoittajilta

Seuraava
Seuraava

Taloudellinen hyvinvointi osana työhyvinvointia ja tukipalvelujen tarjoamisen hyöty työnantajalle