Ensiaskeleet vaurastumiseen

Haluaisitko vaurastua, mutta et tiedä miten se on mahdollista? Tili tulee ja tili menee, kuukausi toisensa jälkeen huomaat taloudellisen tilanteesi junnaavan paikallaan. Ajattelet, että sitten kun.. saan palkankorotuksen tai lapset on isompia, jää rahaa myös vaurastumiseen. Sitten kun - ajattelu on vaarallista, koska usein huomataan myöhemmin, että ei se oma ajatus toteutunutkaan. Mitä jos aloittaisitkin nyt kun?

talous ylijäämäiseksi

Ensimmäinen askel vaurastumiseen on aikaansaada ylijääminen talous, eli tienata enemmän kuin kuluttaa. Jos tili tyhjenee joka kuukausi ennen palkkapäivää, tarvitsee tulojen kasvaa tai menojen kutistua. Aluksi on mielestäni helpompaa nipistää hieman kulutuksesta ja sen jälkeen miettiä, miten tuloja voi kasvattaa. Ylijäämäisen talouden perusta on budjetti, joka pitää. Käy lukemassa aiempi postaukseni pitävän budjetin laatimiseksi täältä.

Laadi suunnitelma, joka pitää

selvitä sinun miksi?

Ennen pidemmälle menoa on hyvä tehdä itselleen selväksi, miksi haluat vaurastua. Syyn tarvitsee olla riittävän hyvä, jotta vaurastumista jaksaa määrätietoisesti toteuttaa. Hyviä syitä on esimerkiksi taloudellisen turvallisuuden lisääminen, mahdollisuus lyhentää työaikaa tai viettää eläkkeellä taloudellisesti mukavaa elämää. Mieti hetki, millaista elämää haluat tulevaisuudessa elää?

Voit lähteä myös sitä kautta liikkeelle, että mitä et ainakaan halua. Jos raha-asiat stressaa jatkuvasti niin voisiko se olla riittävän hyvä syy, ettet halua joutua stressaamaan rahojen riittävyydestä?

Mikä on sun miksi? Vapaampi elämä, turvattu eläke, matkustelu?

Sijoita erotus

Kun tulot on isommat kuin menot, sijoita erotus haluamallasi tavalla. Sijoittamisen voi aloittaa vaikka 15 eurolla kuussa, eikä sijoituskohteella ole niin väliä aluksi, vaan pääasia on aloittaa ja tehdä siitä tapa. Esimerkiksi rahastosijoittamisen aloittamiseen löydät vinkit täältä. En väitä, että 15 euron kuukausittaisella sijoituksella sinusta tulee vauras. Mutta se saa sinut kiinni sijoittamisen maailmaan ja kun olet saanut siitä rutiinin, sinun on helpompi lähteä kasvattamaan summaa. Pikkuhiljaa alatkin löytää lisää säästökohteita tai saada tuloja suuremmaksi, jolloin sijoitettavaa summaa voi kasvattaa. “Nälkä kasvaa syödessä” sanotaan ja se pätee sijoitusmaailmassa oikein hyvin.

Opiskele uutta ja jatka rutiinia

Vaurastumisen kaava on tehdä pieniä asioita pitkän aikaa. Teet pieniä muutoksia talouteesi nyt ja ajan saatossa vauraus kasvaa lumipallon lailla. Ei riitä, että aloittaa kerran ja sitten unohtaa, vaan se vaatii aktiivista tekemistä. Muistan itse hyvin, kun aloitin kuukausittaiset sijoitukset pikkurahoilla, että kuinka tuskallisen hitaasti salkku kasvoi. Mutta nyt useiden vuosien jälkeen lumipallo on lähtenyt vyörymään vauhdikkaammin ja joka kuukausi yllättää sillä, kuinka paljon varallisuus kasvaa. Jos olisin lannistunut alun hitauteen taloudellinen tilanteeni olisi tänä päivänä täysin toinen. Paras aika aloittaa on nyt.

Kun olet aloittanut, päivitä osaamistasi kuuntelemalla erilaisia podcasteja, lukemalla sijoitustietoa tai seuraamalla somessa aiheeseen liittyviä kanavia. Osallistu tapahtumiin, jossa tapaat toisia sijoittajia. Oma vauhti vain kasvaa, kun ympäröi itensä ihmisillä, joilla on samankaltaiset tavoitteet.

HUOM! Tätä tekstiä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.

Essi





Edellinen
Edellinen

Oulu kielsi airbnb:n

Seuraava
Seuraava

Onko minun velvollisuuteni kuluttaa, koska minulla on siihen varaa?